Kvůli koronaviru museli omezit provoz penzionu, tak pečou buchty, koláče, kremrole, dorty, ale i chleba

13. únor 2021 09:00

Jejich bistro v Horní Plané je otevřené necelé tři měsíce, ale už se do něj pro dobroty sjíždějí turisté i místní obyvatelé z okolí celého Lipna. Roman Koprolín a Josef Šabaka v něm nabízejí poctivé produkty podle receptů po babičce.

Koronavirus jim překazil podnikání. Ale jen částečně. Protože nemohou ubytovávat hosty v penzionu, začali péct. Své produkty prodávají v novém bistru v Horní Plané se stylovým názvem – Kynutá buchta.

„V rodině se zachoval sešit ze sedmdesátých let, kde si babička psala své recepty. Já jsem se k tomu sešitu dostal a lustruji si z něj to, co potřebuji. Má tam velice zajímavé kombinace, které by mě i spoustu cukrářů nenapadlo,“ vysvětluje Josef Šabaka.

Jaký recept po babičce jej nejvíc překvapil? Prý kremrole.

Roman Koprolín a Josef Šabaka z podniku Kynuta buchta

„Já jsem alergický na to, když někdo udělá kremrole z listového těsta, protože kremrole musí být z máslového těsta. A babička tam má zrovna recept z máslového těsta a má tam jednu ingredienci, kterou neprozradím. Není to ocet, jak by se čekalo, ale úplně jiná tekutá surovina. Já jsem si řekl, že to je nějaká blbost. Ale dal jsem to tam a ta konzistence kremrole a těsta je něco neskutečného,“ dodává Josef Šabaka.

Před otevřením Kynuté buchty prý občas doma rád pekl sladkosti. Profesionální zkušenosti ale neměl.

Hlavní výrobu teď mají v málo využívaném penzionu Rak v Černé v Pošumaví. Při první vlně pandemie rozjeli loni na jaře po uzavření pečení zákusků, vzpomíná Roman Koprolín:

„První víkend jsme vyprodali zásoby, které jsme vyrobili, následně jsme přidávali další produkty podle poptávky až nám vznikla myšlenka, že by to chtělo zařídit prostor, kde by bylo možné výrobky prodávat po dobu celého roku.“

Bistro Kynutá buchta je důležitou službou i pro obyvatele. Loni totiž v Horní Plané zanikla pekárna. Nezávislý starosta Jiří Hůlka otevření cukrárny a pekařství přivítal.

Josef Šabaka jako vystudovaný operní pěvec si u své práce někdy i zazpívá. V létě plánuje s Romanem Koprolínem otevřít u bistra i terasu a zmrzlinový bar.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio