Kvůli nejasnému financování přerušily hutě a kovárny Pilsen Steel na dva měsíce provoz

3. leden 2019 19:45

Podnik má zakázky, nemá ale peníze na výrobu. Odbory vidí problém v ruské bance, která má podniku finance zajišťovat. Do konce února chtějí mít plzeňské hutě a kovárny jasno. Zaměstnanci ale bez peněz nezůstanou.

Hutě a kovárny Pilsen Steel zahájily dvouměsíční odstávku, skončit má 28. února. Do té doby by se mělo vyjasnit, jak to bude se zajištěním financí pro podnik. Pilsen Steel vlastní ruský podnikatel Igor Šamis. Společnost sice má zakázky, chybí jí ale provozní kapitál na výrobu, která od nákupu materiálu až po prodej hotových výrobků trvá několik měsíců.

„Zakázky by byly. Ale je zřejmě nějaký problém v ruské bance, která se zavázala k financování. Problém už trvá delší dobu,“ uvedla předsedkyně odborů podniku Ivanka Smolková.

Problematickou bankou je VEB Capital, dceřiná firma ruské státní Vněšekonombanky. Pilsen Steel před víc než pěti lety odvrátil konkurz a o rok později, tedy v roce 2014 prošel soudem povolenou reorganizací. A právě na ní se ruská banka podílela. Insolvence firmy skončila 12. června 2014. Podle předsedkyně odborů Smolkové ale podnik od doby reorganizace vyplácí zaměstnancům mzdy pravidelně a nemá vůči nim žádné závazky. 

Financování ovšem zajišťuje stále jen VEB Capital. Jednatelé plzeňských hutí a kováren s ní teď chtějí dále jednat. Příčinou přerušení toku peněz by údajně mohla být skutečnost, že interní problémy řeší i sama banka. Důvodem by mohly být například i sankce EU vůči Rusku.

Zaměstnanci Pilsen Steel dostanou náhradu mzdy, zatím hromadně neodcházejí

Dvouměsíční odstávka se týká provozů, kde není zásoba práce, další budou stále vyrábět. Funguje tak například slévárna i formovna a dokončují se práce ve velké obrobně. Zaměstnanci plzeňských hutí a kováren teď budou po dobu dvou měsíců odstávky dostávat takzvanou náhradu mzdy. Ta činí 75 procent průměrného výdělku.

„Pokud by byla práce, firma je může povolat v předepsaném časovém předstihu,“ uvedla předsedkyně odborů s tím, že současné řešení je podle ní asi nejlepší, jaké teď mohlo přijít.

Jednání o odstávce bylo velmi složité. Zaměstnavatel navrhoval 65 procent, na to ale odbory odmítly přistoupit. Pilsen Steel není v režimu odstávky od doby reorganizace poprvé, bylo to ovšem jen na kratší dobu do jednoho měsíce. Víc než dva roky už ale v podniku žádná odstávka nebyla. Podle informací odborů zatím lidé z podniku hromadně neodcházejí. Ve firmě pracuje aktuálně zhruba 650 lidí. Kritický nedostatek pracovníků Pilsen Steel nepociťuje. Stále ale někteří zaměstnanci odcházejí za vyššími platy.

autor: sch | zdroj: ČTK
Spustit audio