Kvůli píchlé duši nemusí jízda skončit. Základní opravy jízdního kola zvládnete sami

29. duben 2017

Píchlá duše, přetržený řetěz nebo jiný technický problém vás může nepříjemně překvapit při cyklistickém výletě. Spoustu potíží je ale možné snadno vyřešit. Proto s sebou na vyjížďku vždy vozte základní nářadí.

Sadu klíčů a imbusů ve skladném balení pořídíte v každém cyklistickém obchodě. Dále je potřeba vozit náhradní duši, pozor však na správný rozměr a typ ventilku. Nezbytným vybavením je i hustilka a dvě montpáky.

Defekt pneumatiky

Nejčastějším problémem je defekt pneumatiky (duše). Může se stát, že plášť prořízne nějaký ostrý předmět, nebo dojde k takzvanému procvaknutí při silném nárazu kola o nerovnost. Oba případy končí prázdným kolem a je nutné vyměnit duši.

Demontujte kolo z rámu, pomocí montpák stáhněte z jedné strany ráfku plášť a vyndejte duši. Prsty zkontrolujte vnitřní stranu pláště, zda v něm není ostrý předmět, a pohledem také dezén pláště. Lehce přifoukněte novou duši, umístěte mezi plášť a ráfek a zacvakněte plášť kolem celého obvodu kola.

Kolo namontujte zpět do rámu, pokud máte ráfkové brzdy, nezapomeňte je znovu zapojit. Kolo dofoukněte hustilkou a můžete pokračovat v jízdě. Myslete ale na to, že už nemáte náhradní duši, proto je dobré s sebou vozit i lepení na duše, které vás může zachránit při dalším defektu.

Přeskakující přehazovačka nebo přesmykač

Dalším problémem, který vás může na kole překvapit, je přeskakující přehazovačka nebo přesmykač. Pokud nejste v opravování kola zběhlí, nesnažte se upravováním šroubků na přehazovačce nebo přesmykači problém vyřešit. Zvolte si převod, na kterém se dá v rámci možností jet, a navštivte odborníky v cykloservisu.

Větším problémem je přetržené brzdové nebo přehazovací lanko. Pokud se přetrhne přehazovací lanko, často se stane, že přesmykač, tedy přední talíř, spadne na nejlehčí tác a naopak přehazovačka na nejtěžší převod. Dojet do servisu je pak sice komplikované, ale možné. Pokud se přetrhne brzdové lanko, přestanou fungovat brzdy, do servisu pak můžete dojet skutečně jen s velkou opatrností.

Přetržený řetěz

Součástí multifunkčního klíče je často i nýtovač, kterým se dá přetržený řetěz opravit. Zkontrolujte, který článek je poškozený, a řetěz pak o poškozený článek zkraťte. Nenýtujte řetěz nasazený na převodníku, pružina v přehazovačce řetěz napíná a není možné ho pak snýtovat. Pozor také na čep, který nýtujete, jakmile se vám povede ho úplně z řetězu odnýtovat, jeho nasazení zpět je téměř nemožné.

Dobrá rada na závěr? I když si s některými problémy cyklista poradí sám, vždy je dobré vozit s sebou mobilní telefon a v případě nouze si sjednat odvoz.

NÁVOD NA CYKLISTIKU - seriál o všem, co patří k jízdě na kole. Připravuje Mária Pfeiferová, odborným garantem je Lukáš Martinek, bývalý profesionální cyklista, který nyní působí na Západočeské univerzitě v Plzni jako odborník na veřejné zdraví.

Všechny díly najdete zde.

autoři: Jiří Čondl , pfr , Lukáš Martinek
Spustit audio

Související