Kvůli suchu jsou brambory menší, zemědělci museli začít sklízet dřív

21. září 2018 10:53

Jihočeští zemědělci začali sklízet brambory. Úroda bude, co se týče množství, přibližně stejná jako loni. Letos se ale urodilo víc menších brambor.

„Propadává hodně drobných brambor, průměr třídičky je pět centimetrů a spodní síto má čtyři centimetry,“ ukazuje na farmě Čihovice u Týna nad Vltavou Milan Pešťák. „V letošním roce bude konzumních brambor hodně málo,“ dodává.

I když bude většina brambor menších, farmář Jiří Netík je s úrodou spokojený. „Na všechny výkyvy počasí, které nás v letošním roce provázely, nakonec úroda není špatná. Je průměrná, což je příjemné. Kvůli suchu jsou brambory menší, tím pádem bude víc sadbových, případně krmných brambor,“ popisuje.

Jihočeští zemědělci letos sklidí míň kukuřice, její kvalita navíc bude horší

Sklizeň kukuřice v Rábíně na Prachaticku

Úroda kukuřice na jihu Čech bude mírně podprůměrná. Na vině je letošní sucho. Horší kvalita klasů i celých rostlin ovlivní i živočišnou výrobu nebo produkci bioplynu.

S tím, že zemědělci museli sklidit brambory z pole dřív, jsou spojené i problémy. „Brambory nám začaly ve sklepě klíčit. Minulý rok se to nedělo, protože v tuhle dobu bylo asi deset stupňů, což je ideální na zasušení. Proto teď brambory dáváme do klimatizovaného sklepa, kde jsou čtyři stupně a tím se brambora v podstatě uspí a už neklíčí,“ vysvětluje agronom Pavel Sucháček.

Samotná chuť a barva brambor se v závislosti na klimatických podmínkách nemění. Jihočeští zemědělci sklidí brambory z polí do konce září.

Spustit audio

Související