Kýč a šprýmy: humorný festival Kremnické gagy letos (ne)oslavil čtyřicet let

Humor léčí a proto je potřeba uspořádat festival, který se přímo humoru věnuje i v tak nelehké době, jakou teď společnost prochází. Tak se rozhodli organizátoři mezinárodního festivalu satiry Kremnické gagy a oslavy vtipu svolali už po čtyřicáté. Kulaté výročí festivalu ale slavit odmítli…

Členitým náměstím slovenské Kremnice prochází bubeníci a vedou průvod návštěvníků. Jsou z desítek účinkujících, kteří letos vystupují v exteriérech.

Vedle nich se ale najde dalších čtyřiasedmdesát představení na různých místech města od divadelních souborů z celé země. Letos výhradně ze Slovenska.

Kulaté nevýročí

Podpora kultury je důležitá a nikdo nevěděl, zda by vůbec zahraniční hosté mohli dorazit. I pro nezvyklé poměry se ředitel festivalu Roman Vykysalý rozhodl, že kulaté výročí se prostě letos slavit nebude.

Roman Vykysalý festival před čtyřiceti lety zakládal s amatérským divadlem, dnes proto z nostalgie festival nechává jedno jeviště volné pro neprofesionální divadelníky.

A stejně jako on, i hlavní producent festivalu Pavol Kelely během povídání neustále pokukují a když to jde, tak i odbíhají za plot, kde se odehrává další představení.

Humorný kýč

Ale to není zdaleka všechno. Organizátoři chtějí ukázat i odvrácenou stranu humoru, a proto je tady muzeum Kýče.

K vidění je spousta věcí , které se najdou na půdě u nás všech: od dřevěných zvířátek přes nelogické zpívající, mluvící nebo na záchodě trůnící postavičky na baterky až po porcelánové trpaslíky.

Všechny druhy humoru

Na konci toho všeho je ulička slavných nosů, kde se v rámci festivalu přidává každý rok nos herce nebo baviče. Letos ale namísto Mariana Labudy přibyl nos koronaviru.

Navštěvuji pouliční představení třeba o rodině, jejíž otec má tak velké břicho, že jeho střeva zpívají slavné popové hity, nebo hru o Jánošíkovi. O tom, jak to prý skutečně bylo, že namísto legendárního zbojníka byl Jánošík tak trochu trouba.

Humor je tu tedy různý a podle Romana Vykysalého se v průběhu posledních čtyřiceti let velmi změnil.

Humor až po pás a ve většině případů také humor bezbariérový – do Kremnice běžně přijíždějí soubory z celého světa a divadelníci třeba z Japonska, Francie nebo Velké Británie musí rozesmát, aniž by u toho mluvili.

Humorné překladatele prý zatím na festivalu nemají, ale ti budou potřeba zase až na příští rok.

Spustit audio

Související