Laboratoře se potýkají s nedostatkem chemikálií potřebných pro testování koronaviru. Čeští vědci vymysleli řešení

2. duben 2020

Testování je jedním z důležitých faktorů v úspěšném boji proti šíření onemocnění covid-19. Vědci z Masarykovy univerzity v Brně vytvořili ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem internetovou databázi, která by mohla proces testování urychlit. Díky široké spolupráci expertů z celé republiky také univerzitní laboratoře CEITEC začaly s novou metodou analýzy vzorků.

Laboratoře trápí velký nedostatek chemikálií důležitých pro diagnostiku koronaviru, a to zejména pro izolaci virové RNA, což je první krok analýzy vzorku. Vědci Masarykovy univerzity v Brně proto oslovili medicínská a výzkumná pracoviště, která sama nemohou testovat, zda by svoje chemikálie neposkytly diagnostickým laboratořím.

„Už se nám ozvala řada pracovišť, která jsou ochotná pomoci, a já bych jim za to chtěla poděkovat,“ zdůrazňuje prorektorka Masarykovy univerzity Šárka Pospíšilová. Na internetu tak postupně vzniká databáze zahrnující vědecké laboratoře, ale také biotechnologické firmy, které nabídly své produkty pro diagnostiku koronaviru.

Jak databáze funguje?

„Databáze, která vzniká v úzké spolupráci se Státním zdravotním ústavem, pomůže optimalizovat rozdělení a dostupnost diagnostik, jejichž dodávky jsou nyní velmi limitované, a to nejen v Česku, ale na celém světě,“ vysvětluje prorektorka.

Čtěte také

V databázi zájemci najdou také seznam laboratoří, které smějí přítomnost koronaviru testovat. Jednotlivá pracoviště si tak budou moci mezi sebou efektivněji rozdělovat vzorky určené k analýze.

„Na webu muni.cz/koronavirus/laboratore vyplní ten, kdo něco nabízí, nebo naopak poptává, krátký formulář se specifikací produktu. Tyto údaje zobrazíme v tabulkové databázi, do které může nahlédnout každý. A pokud si laboratoř vybere, napíše nám e-mail a my jí ihned zašleme kontaktní údaje na toho, kdo zvolené laboratorní chemikálie nabízí,“ přibližuje postup práce s databází Šárka Pospíšilová.

RNA a magnetické kuličky

Masarykova univerzita začala tento týden kvůli nedostatku standardních sad analyzovat vzorky pomocí nové metody izolace RNA za pomoci chemikálií, které jsou dostupné. „Na vývoji těchto nových metod spolupracují vědci z celé republiky jak z univerzit, tak z laboratoří Akademie věd,“ zdůrazňuje prorektorka Pospíšilová.

Výsledkem je zavedení nové metody separace virové RNA pomocí magnetických kuliček. Ani případný úplný výpadek komerčních izolačních sad by tedy neměl proces diagnostiky ohrozit.

autoři: Hanka Shánělová , and
Spustit audio

Související