Ladislav Grosman: Obchod na korze

13. leden 2019

Arizace ve válečném Slovensku svede dohromady stařičkou židovku a prostého truhláře. Příběh o dobrých úmyslech ve službách zla. Poslouchejte do neděle 20. ledna 2019.

Je válka. Uprostřed východoslovenského městečka probíhá bez velkého rozruchu konfiskace židovského majetku a jeho převod do árijských rukou. Bohatší podniky si rychle rozdělí ti nahoře, ale obchůdek s galanterním zbožím je pro velitele Hlinkových gard Markuse Kolkockého vítanou možností narovnat naoko vztahy se švagrem.

Truhlář Tono Brtko se tak nečekaně stane správcem poloprázdných krabic s knoflíky a krajkami, ale také jejich majitelky, nahluchlé stařičké židovky Rozálie Lautmanové. Nakrátko se zdá, že okolnosti dovolí Tonovi hrát pro své nejbližší úlohu arizátora, a přitom osamělou vdovu chránit a pomáhat jí. Když ale mají být Židé z města deportováni, je postaven před zásadní volbu.

Kolik rozcestí čeká na cestě k peklu?

Sledovat Obchod na korze na místě, odkud za války odváželi židy do koncentráků, bylo působivé

Tragikomický příběh inspirovaný skutečnou událostí publikoval spisovatel Ladislav Grosman poprvé jako povídku v roce 1962. O tři roky později ji přepracoval do novely nazvané Obchod na korze. A s režiséry Jánem Kadárem a Elmarem Klosem se podílel i na přípravě scénáře stejnojmenného filmu. Přestože po roce 1968 musel film na dvacet let do trezoru, Grosmanovu dílu zajistil nesmrtelnost.

Rozhlasová adaptace vychází z literární verze příběhu. Do mužské hlavní role truhláře Tona Brtka obsadil režisér Petr Mančal herce Jaroslava Plesla. Židovku Rozálii Lautmanovou svěřil Zdence Procházkové. Klíčovou úlohu při přípravě rozhlasové inscenace mají tvůrci zvukového řešení – skladatel Hanuš Axmann, zvukový designér Ondřej Gášek a mistr zvuku Dominik Budil.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Jaroslav Plesl, Petra Špalková, Jiří Vyorálek, Andrea Elsnerová, Zdenka Procházková, Miroslav Hanuš,Jiří Štrébl, Viktor Preiss, Luboš Veselý, Martin Písařík a další

Natáčení hry Obchod na korze, Zdena Procházková

Dramatizace: Klára Novotná
Režie: Petr Mančal
Dramaturgie: Renata Venclová, Klára Novotná
Hudba: Hanuš Axmann
Zvukový design: Ondřej Gášek
Mistr zvuku: Dominik Budil
Odborná spolupráce: Petr Jan Vinš
Produkce: Eva Vovesná
Asistentka režie: Dana Reichová
Natočeno v roce 2018.

autor: Eva Vovesná
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.