Lamis Khalilová

25. červenec 2009

Hostem Tomáše Pancíře byla v sobotu dopoledne Lamis Khalilová, členka české pobočky Amnesty International. Vyrůstala ve Spojených arabských emirátech a již od dětství se střetávala s kulturními a náboženskými rozdíly. Není tedy divu, že se rozhodla svůj život zasvětit oblasti lidských práv. Lamis Khalilová mluvila o svých cestách po světě, o celosvětové síti organizace Amnesty International a nezapomněla zmínit ani stav lidských práv v České republice. V neděli 26. července bude hostem slovenský herec a režisér Martin Huba.

Konečné rozhodnutí věnovat se ochraně lidských práv padlo po 11. září 2001 a po válce v Afghánistánu a Iráku. "Seznámila jsem se s lidmi, kteří obohacují můj život," vyjmenovává Lamis Khalilová klady svého zaměstnání s tím, že se snaží zaměřit především na práva žen v arabském světě a situaci uprchlíků. "Jsou to dvě nekonečné otázky," dodává s povzdechem.

"V České republice máme právní stát a je v pořádku domáhat se spravedlnosti. Jsou však země na světě, kde tomu tak není a na tom je třeba pracovat," objasňuje svou hlavní motivaci Lamis Khalilová.

Ve vysílání nastínila i způsob práce organizace Amnesty International, která má celkem dva miliony členů po celém světě. Příznivci pomáhají nejen finančně, ale i dobrovolnickou prací. "Naše centrála, která sídlí v Londýně, vydává každý rok finanční zprávu," zdůrazňuje Lamis Khalilová prokazatelnost financování.

Právě centrální londýnská kancelář vydává každý rok zprávu o dodržování lidských práv. "Zpráva je zpracovávána na základě misí do sledovaných zemí, rozhovorů s lidmi. S Amnesty International spolupracují odborníci, často vědci, kteří mají velký přehled o situaci v konkrétních zemích," osvětluje Lamis Khalilová práci zaměstnanců Amnesty International. Přiznala však i jistou míru cenzury. "Některé informace mají větší prioritu. To ale neznamená, že se do zprávy nedostávají ty nejdůležitější informace," podotýká.

Můžeme však vůbec srovnávat problémy v jednotlivých zemích? "Bohuže bojujeme s několika problémy najednou. Hlavním z nich je přístup k informacím. Například v Barmě není tak dobrý přístup k informacím jako třeba ve Spojených státech," vysvětluje.

Lamis Khalilová se zmínila i o chystané akci na podporu Íránců a postup íránských úřadů označila za "zcela brutální". Atmosféru strachu měly navodit íránské úřady, ale nepovedlo se jim to. "Lidé jsou pohoršeni. A to nejen lidé politicky aktivní, ale i ženy v domácnosti, které se bojí o své zatýkané děti," popsala Lamis Khalilová.

Poslechnete-li si záznam rozhovoru, dozvíte se, jak Lamis Khalilová popisuje vznik Amnesty International, jak pohlíží na problémy Romů v České republice a jaký názor má na současnou krizi a její dopady na společnost.

Záznam celého rozhovoru s Lamis Khalilovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.