Láska a modřiny. Katarzní pop servírují Ladyhawke, Claire Rosinkranz nebo Mitski

1. prosinec 2021
Topinky

Nejsilnější údery v aktuálních tracích rozdává rapperka Baby Tate, zatímco tomu, jak je elegantně přijímat, nás učí znovuzrozená popová hvězda Ladyhawke. Japonsko-americká písničkářka Mitski nám u toho objasní dynamiku snaha–chyba a teprve šestnáctiletá Claire Rosenkranz se svěří s nedůvěrou ve vlastní srdce. Don’t Miss Me!

Baby Tate – Dungarees

Credits: Tate Farris, Vanessa Wood, Andre Robertson
Label: Warner Records / BPG
Album: Bruised (Soundtrack From and Inspired by the Netflix Film)

Jednou z nejsledovanějších listopadových premiér na Netflixu se stalo sportovní drama Bruised (Modřiny), které je režijním debutem americké herečky (držitelky Oscara za film Ples příšer i Zlaté maliny za Catwoman) Halle Berry. Ta v rozporuplně přijatém, poněkud konvenčně vyprávěném i vystavěném filmu ztvárnila hlavní roli a zároveň jej produkovala. Víc než filmové kvality snímku ale stojí za pozornost nabušený all-female soundtrack, kde se v dosud nevydaných tracích potkávají hvězdy současného rapu, jako Flo Milli, Saweetie, City Girls nebo H.E.R. My si z masivní empowering kolekce, jejíž dramaturgii má na svědomí Halle Berry osobně spolu s Cardi B, vybíráme skladbu Dungarees, v níž na pozadí pulzujících 808s svými údernými barz září rapperka Baby Tate. „Bitch put on some dungarees and like a kangaroo do a jump for me!“

 

Mitski – The Only Heartbreaker

Credits: Mitski Miyawaki, Dan Wilson, Patrick Hyland
Label: Dead Oceans
Album: Laurel Hell

Japonsko-americká hudebnice Mitski ohlásila na začátek února příštího roku novou desku Laurel Hell a bude s ní mít rozhodně na co navazovat. Její tři roky staré album Be the Cowboy posbíralo nespočet výročních cen. Šesté studiové album Mitski už propagoval osmdesátkami nasáklý singl Working for the Knife, listopadový singl The Only Heartbreaker je víc v duchu její předchozí tvorby. Na písni s ní spolupracoval Dan Wilson, známý z devadesátkové kapely Semisonic, ale také ze spolupráce s Adele nebo Pink. Píseň The Only Heartbreaker je podle Mitski o „osobě, která to ve vztahu vždy pokazí, o padouchovi, který nese vinu. Mohlo by to být jednoduše o tom, ale také jsem chtěla zachytit něco smutnějšího pod povrchem, že možná důvod, proč jste vždy ten, kdo dělá chyby, je ten, že jste jediný, kdo se o něco snaží“.

Ladyhawke – My Love

Credits: Phillipa Brown, Josh Fountain
Label: Mid Century Records
Album: Time Flies

Po pětileté pauze se konečně vrací novozélandská zpěvačka, multiinstrumentalistka a vášnivá gamerka Pip Brown aka Ladyhawke. Její nové album Time Flies vyšlo 19. listopadu a do světa jej s patřičnou dávkou elektropopového lesku vykopl chytlavý singl My Love vyprávějící nadčasový příběh o bolesti, která přichází s odmítnutím. Po náročném období, kdy se srovnávala s obsedantně-kompulzivní poruchou, úzkostí, poporodní depresí i diagnózou rakoviny kůže, přichází Ladyhawke s lahodnou nostalgickou produkcí, pod kterou je cítit bolestivá upřímnost a zranitelnost. Kromě stylového retro videoklipu k singlu My Love spolu s deskou vychází i originální videohra ve formě cartridge do Gameboye. Takhle zní katarzní, terapeutický pop, který si na nic nehraje...

 

lau.ra – Body Go

Credits: Laura Bettinson, Kimberly Sutherland
Label: Needwant
Album: Body Go single

Pod jménem lau.ra vystupuje britská producentka, DJka, zpěvačka a milovnice psů Laura Bettinson od roku 2019. Předtím byla členkou projektu Ultraísta (s Nigelem Godrichem) a na sólové dráze byla známá jako FEMME. Má za sebou také nahrávky s elektronickými producenty, jako jsou Claptone, Chris Lake nebo Ben Böhmer. Na rok 2022 má velké plány, na vlastním labelu Needwant plánuje vydat svůj první vinyl. Singl Body Go by tak mohl být předzvěstí první dlouhohrající desky projektu lau.ra.

 

Claire Rosinkranz – Don’t Miss Me

Credits: Claire Rosinkranz, Presley Regier, Ragnar Rosinkranz
Label: Republic Records
Album: Don’t Miss Me single

S hitovkou Backyard Boy zvládla šestnáctiletá Claire Rosinkranz pobláznit jak Spotify (víc než 150 milionů streamů), tak i TikTok, kde se její song objevil ve 300 tisících videích. Není divu, že následoval podpis smlouvy s prestižním labelem Republic, pod kterým vydává hudbu její velký hudební vzor Benee nebo hvězdná Ariana Grande. Po úspěšném EP 6 of a Billion teď Claire vydává nyní další hit Don’t Miss Me, ve kterém se svěřuje posluchačům s tím, že se bojí lásky, protože nedokáže věřit svému srdci – a tomu u nás hodně rozumíme. Track, stejně jako ty předchozí, složila společně se svým otcem a skladatelem Ragnarem Rosinkranzem. Hudba se mimochodem objevuje v každé generaci této rodiny: její babička Sigurlaug Rosinkranz byla úspěšnou islandskou operní sopranistkou.

 

Angel Haze – Fly Trap

Credits: Raykeea Wilson, Olafur Bjarni, Blake Straus, WavelQ
Label: self-released
Album: Girl With the Gun EP

Dvě studiové desky a nespočet singlů za sebou mají Angel Haze. Na rapové scéně se pohybují od roku 2012, kdy vydali chválenou mixtape Reservation. Následná epizoda na velkém labelu, z níž vzešla třeba deska Dirty Gold, ale nedopadla příliš dobře a o Angel Haze poslední roky nebylo příliš slyšet. Teď mlčení přerušuje EPčko Girl With the Gun, kde je ke slyšení i singl Fly Trap. Vznikl spoluprací s islandským producentem jménem Olafur Bjarni, losangeleským producentem Blakem Strausem a beatmakerem, který si říká WavelQ.

 

Virval – Endeavour

Credits: Šimon Kukač, Marie Tučková, Josef Popelka, Richard Sysel
Label: Geertruida/Teargarten
Album: Delivery Monsters

Hudebníka a producenta Šimona Kukače můžete znát z pražské kapely Role, jejíž fungování bylo nedávno obnoveno v novém složení. Měsíc po vypuknutí pandemie se přestěhoval do Amsterdamu, kde také vznikalo jeho nové album pod hlavičkou sólového projektu Virval. Delivery Monsters vyšlo 26. listopadu pod českým labelem Teargarten a nizozemským Geertruida a zdánlivě navazuje na tři roky staré eponymní EP – od ryze kytarového zvuku a českých textů se ale Virval odklonil k anglicky zpívanému elektropopu s hutnými basovými linkami. Samotný název desky naráží na jednu z běžných prací přistěhovalců – rozvoz jídla. Z celkových sedmi tracků, které zachycující pocity spjaté s opouštěním jistot rodného města a hledáním nových v cizí zemi, do naší rotace putuje skladba Endeavour.

 

Karin Ann – We’re Friends, Right?

Credits: Karin Ann, Lola Luciani, Tomi Popovič, Chris Lord-Alge
Label: 3AM Records
Album: We’re Friends, Right? single

Slovenská zpěvačka a výtvarnice s českými kořeny Karin Ann zarytě bojuje za práva LGBTQ+ komunity a ve svých devatenácti letech si už vysloužila status východoevropského idolu generace Z. Svůj první song složila ve čtrnácti, pod jejím prvním oficiálním singlem je podepsán britský producent Matt Schwartz (poslední dvě alba Yungbluda) a na cestě k debutovému EP se jí kvůli jejímu nezpochybnitelnému talentu ujal renomovaný slovenský producent Tomi Popovič.

EPčko Lonely Together vyšlo letos v únoru, mezitím už se Karin Ann stihla stát jedničkou československého Equal playlistu Spotify – v srpnu tak byla tváří kampaně na Times Square v New Yorku, podobně jako před ní Ewa Farna. Fakt, že pod čerstvým singlem We’re Friends, Right?, který putuje do playlistu Radia Wave, najdeme podepsaného i pětinásobného držitele Grammy Chrise Lorda-Algeho, pouze potvrzuje, že Karin Ann míří jen výš a výš. Hvězdné name dropování ovšem stále ještě nekončí – novinku zdobí ještě rebelský videoklip italského režiséra Simone Bozzelliho, jehož poslední video pro Måneskin vidělo už 60 milionů lidí.

 

Zapomněl dnes Aleš Filipa vyvenčit? Přichází bolest zásadně s odmítnutím? Jak dlouhý měl Aleš poporodní blues? A má hudební redakce radši psy nebo micky? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a dozvíte se i to, co nechcete.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka