Latexový oblek jsem si v Amsterodamu nekoupila, i když jsem se v něm dle mého muže mohla koupat ve vaně, přiznává Halina Pawlowská

24. leden 2021

Špatných zpráv bylo za poslední dobu více než dost. Halina Pawlowská se proto rozhodla dát prostor ve svých Omeletkách zcela obyčejným a normálním věcem, jako je třeba nakupování nebo sledování seriálů.

Můj muž nenáviděl chození po obchodech. Vrcholem všeho bylo, když se mnou musel jít do butiku s dámským prádlem. Většinou to bylo v zahraničí, kde jsem doufala, že konečně najdu na sebe něco takového, co ze mne udělá ženu s křivkami tak akorát, vzpomíná Halina Pawlowská.

Ohledně prádlového personálu si Halina Pawlowská dokonce vytvořila vlastní zákon, který praví: Čím větší prsa máte, tím placatější prodavačka vás bude obsluhovat.

Jenom jednou Haliny muž v butiku obživl. Bylo to v Amsterodamu, kde měla prodavačka podobné rozměry jako já. Pošeptala mi, mám pro vás něco speciálního a odešla pro to do skladu...

Němec..., to jsem já!

Od problémů dneška odvádí Halinu Pawlowskou i nový televizní seriál České televize Božena.

Paní režisérka Chytilová po mně dokonce jednou chtěla, abych o Boženě napsala film. Ale moje maminka, učitelka češtiny, byla dost prudérní. A i když ji obdivovala, nemohla se smířit s jejími zálety. Evidentně byla na straně jejího manžela. Říkávala: ,Oni si moc nerozuměli. Ona byla umělkyně a on domů nosil peníze. Ona byla takový náš tatíček a Němec..., to jsem já!‘

Hrdá matka úspěšné dcery

Jitka Asterová se Halině Pawlowské svěřila, jak prožívá hlavní roli své dcery Anny Kameníkové, která ve filmu ztvárnila Boženu v mladých letech.

Strašně moc jsem prožívala, když dělala casting na seriál. Strašně jsem si přála, aby roli dostala. Poprvé v životě jsem se sesypala štěstím, když jí byla role přiklepnuta, přiznává.

I když nejprve v roli slavné spisovatelky svoji dceru neviděla, vzpomíná, jak ji překvapilo, že se jí líbí i v tmavých vlasech. A pak jsem pozorovala, jak se mi mění před očima. Cítila jsem, jak je spokojená, šťastná a seberealizovaná. V den vysílání jsem měla hroznou trému. A když film konečně začal, vůbec jsem ho neviděla, protože jsem ho celý probrečela, usmívá se.

Příběh o nakupování paní Zdeňky Součkové Láska skrz kalhotky! Proč je pro Hanku Křížkovou nakupování stres? Kolik stojí nejdražší pizza na světě? Jak prožívá seriál Božena, v kterém hraje řada jeho hereckých kolegů a přátel, Václav Šanda? Recept na báječný nedělní koláč s drobenkou.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu. 

Své náměty posílejte na adresu halina@rozhlas.cz. Do předmětu napište „Co Čech, to Němcová“ a do těla e-mailu připojte souhlas v tomto znění: „Souhlasím s úpravou a následným odvysíláním svého námětu jako posluchačský příspěvek a s jeho bezplatným používáním na internetových stránkách Českého rozhlasu na doméně rozhlas.cz a na jeho sociálních profilech na neomezenou dobu.“ 

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.