Latinou a hudbou proti nemoci se vydala Milli Janatková na albu Klid, prosím!

10. červen 2022

Zpívat v dnešní době latinsky se neslyší moc často. Ještě méně frekventovaný je tento jazyk vzdělanců v populární hudbě, nicméně, vždy existují výjimky. A velmi vzácnou výjimkou je zpěvačka a skladatelka Milli Janatková, která latinu využívá na svém novém albu.

Terapeutický kontext této pozoruhodné nahrávky jsme zmínili v minulém dílu našeho pořadu, proto jen dodejme, že Milli Janatková si  své písně, a to jak hudbu, tak texty, píše sama a hraje na všechny nástroje, které uslyšíte.

V rámci své neomezené kreativity Janatková došla i k tak neuvěřitelným zvukům, které vydávají například chirurgické kleště, tlakoměr, plechový tác, kovové háky na světla a podobně. Vypadá to zvláštně, ale když to uslyšíte, dává to najednou smysl.

Janatková se na novém albu vyrovnala osobitě s vlastními zdravotními potížemi a ukázala, že nemoc je v první fázi především stavem mysli. Pokud přistupujeme k životu s dobrým úmyslem, rozhodně nám nebude hůř.

Dnes si z výjimečného alba Klid, prosím! Milli Janatková poslechneme latinsky zpívanou písničku s názvem Ušní. Je o schopnosti naslouchat, vnímat řeč těla a umět odpočívat.

Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související