Léčíme děti poraněné šrapnelem, hraběnka se všem omrzela - Vltava díky posluchačům sestavila unikátní svědectví z první světové války

26. červen 2014

Český rozhlas Vltava před necelým rokem požádal posluchače o zapůjčení deníků a dopisů jejich rodinných příslušníků, kteří bojovali na frontách první světové války. Vznikl tak cyklus pořadů Polní pošta, jehož již druhý díl odvysílá stanice Vltava v sobotu 28. června v rámci celodenního vysílání nazvaného Den ze Sarajeva. Ten vznikl u příležitosti 100. výročí atentátu v Sarajevu, který předcházel zahájení první světové války. Jeho součástí bude také přímý přenos koncertu Vídeňských filharmoniků ze sarajevské Národní knihovny.

Cyklus nazvaný Polní pošta je nejrozsáhlejším projektem z pořadů, kterými stanice Vltava připomíná události a příběhy z 1. světové války. „Jde o kompozice z dopisů a deníků z období 1914-1918, z front, na kterých bojovali vojáci ze zemí Koruny české, a to jak na straně Rakouska-Uherska, tak i v řadách československých legií. Dopisy a deníky poskytli na základě výzvy sami posluchači stanice Vltava. Posílají je již rok a stále přijímáme další. Díky přispění veřejnosti tak mohl vzniknout zcela unikátní projekt,“ říká vedoucí redakce volné tvorby Jiří Kamen, který je spolu s Pavlou Horákovou autorem pořadu.

Vysílání cyklu Polní pošta bylo zahájeno v červnu letošního roku a bude pokračovat až do června 2015. Posluchači stanice Vltava pořad naladí dvakrát měsíčně v rámci sobotního dopoledního pořadu Víkendová příloha. Všechny díly budou k dispozici také v rozhlasovém on-line archivu a na vltava.rozhlas.cz.

Svědectví z válečné fronty jsou velmi osobní a zachycují atmosféru na místě. Příkladem mohou být zápisky Jaroslava Jíry, desátníka polní nemocnice z haličské fronty roku 1915. „1. březen - Léčení dětí poraněných explozí šrapnelu. Mráz. Hraběnka všem se omrzela. Ráda by poroučela a mimo oběda ji není vidět zde. Přišel nový kuchař pro důstojníky. Nemám chuť k jídlu. Večer rybičky smažené na ceresu. V krámě u žida k dostání švýcarský sýr, čokoláda, ryby, pomeranče, buchty, máslo. Ale vše velmi drahé!

V rámci celodenního vysílání, stanice Vltava od 18.15 hodin nabídne také přímý přenos koncertu Vídeňských filharmoniků ze Sarajeva. „Jeho program je sestaven ze skladeb Josepha Haydna, Franze Schuberta, Albana Berga, Johannesa Brahmse a Maurice Ravela, fakticky či symbolicky spjatých s tou dobou, tedy s dobou, kdy evropská společnost začínala stále naléhavěji hledat novou identitu a kdy se v umění začínala ostře střetávat tradice s avantgardou,“ říká Petr Veber, vedoucí redakce vážné hudby.

Sobota 28. června 2014, Den ze Sarajeva na stanici Vltava

08:55 Polní pošta (díl druhý)
Cyklus kompozicí z dopisů a deníků českých vojáků z front první světové války a odpovědí ze zázemí, které poskytli také posluchači stanice Vltava.

09:40 Sarajevský atentát a Vídeň 2014
Reportážní cesta ve stopách následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este do rakouského zámku Artstetten.

11:00 Po stopách Sarajeva
Nová expozice Krkonošského muzea v Jilemnici věnovaná hraběti Harrachovi, očitému svědkovi sarajevského atentátu, ale také jeho automobilu, ve kterém cestoval společně s arcivévodou a jeho manželkou.

18:15 Vzpomínkový koncert Vídeňských filharmoniků u příležitosti 100. výročí zavraždění arcivévody Františka Ferdinanda d'Este a začátku I. světové války.
Přímý přenos z Národní a Universitní knihovny v Sarajevu. Spoluúčinkuje Smíšený sbor Národního divadla v Sarajevu. Řídí Franz Welser-Möst.

Spustit audio