Ledviny nebolí, ale nepodceňte je. Jak poznáte nádorové onemocnění?

29. září 2021

Je tu další ročník sbírky Český den proti rakovině. Koupí žlutého květu můžete tentokrát podpořit prevenci nádoru ledvin, močových cest a prostaty. „Tato onemocnění u nás narůstají, a to i ve středním a mladším věku. Přitom jde o nádory, které se dají včas rozeznat,“ upozorňuje lékařka Marie Tomečková, vedoucí poradenské Nádorové telefonní linky z Ligy proti rakovině.

Ledviny nebolí. Jak poznám, že je s nimi něco v nepořádku?

Nádorová onemocnění ledvin nebo močového měchýře opravdu nebolí, je proto třeba pozorovat své tělo. Například když se objeví krev v moči, je to varovný příznak. Na druhou stranu krev v moči neznamená vždycky nádor. Dojděte tedy včas k lékaři, poraďte se s ním a nechte se vyšetřit. Základní vyšetření ledvin nejsou nijak složitá a pro pacienta zatěžující. Většina lidí se bojí diagnózy a otálí, to je první chyba – to, že pacient nevěnuje tělu dostatek pozornosti.

Český den proti rakovině

Dobrovolníky s kytičkami potkáte v ulicích od středy 29. září do pátku 1 října. Na pevných prodejních místech si můžete kvítky pořídit až do neděle 3.října.

Co je v prevenci nejtěžší?

Jde o zdravý životní styl – souhrn věcí, které by nám měly pomoct, abychom neonemocněli. Je to celá řada našich zlozvyků, kterých bychom se měli postupně snažit zbavit. V současné době je základní problém nedostatek pohybu. S tím souvisí i to, že když se budu pohybovat, nebudu mít čas na alkohol, nebudu mít čas na kouření a možná si dám něco dobrého k jídlu – ale ne uzeniny, masa nebo tučná a mastná jídla. S tím souvisí obezita a cukrovka.

A jak se dopracovat ke zdravému životnímu stylu? První věc je uvědomit si, co to je, a uvědomit si, jestli to, když se budu řídit nějakými radami, pro mě bude mít význam.

Jako bych slyšela některé lidi ve svém okolí: „No jo, no, ale já s tím nic neudělám, já mám slabou vůli.“ Co na to můžete říct?

Dá se vše znovu a znovu opakovat. Záleží to na vás. Pokud budete jíst sladkosti a máte cukrovku, ta cukrovka se vám jednou vymstí. Teď vás to nebolí, ale přijdou komplikace. Podobně je to i nádorovým onemocněním. Nemáte obtíže? To neznamená, že byste neměli chodit na preventivní vyšetření. Všechno souvisí se vším.

Jak vypadá práce na nádorové telefonní lince a s čím se na ni lidé nejčastěji obracejí? A jak osudy pacientů s rakovinou ovlivnila pandemie? Poslechněte si celý rozhovor s lékařkou Marií Tomečkovou.

autoři: Lucie Výborná , als

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.