Legátová, Fischerová, Bellová a další. Poslechněte si podmanivé vánoční povídky výrazných autorek

26. prosinec 2021

Květa Legátová a křehký milostný příběh z valašských pasek, Daniela Fischerová se staromládeneckou Vánoční akcí, Štědrý den v jedné české domácnosti podle Biancy Bellové, Marie Kubátová a její Vánoce s kašpárkem nebo vánoční povídka italsky píšící nobelistky Grazie Deleddové. Zpříjemněte si advent a sváteční dny poslechem. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Květa Legátová: Barborka pro milého
Připravila: Lucie Sichingerová
Účinkuje: Hana Franková
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno v roce 2002.

Daniela Fischerová: Vánoční akce
Účinkuje: Stanislav Zindulka
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 2007.

Bianca Bellová: V pěti
Připravila: Petra Hynčíková
Účinkuje: Apolena Veldová
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 24. 12. 2021

Marie Kubátová: Vánoce s kašpárkem
Účinkuje: Jaroslav Kepka
Režie: Jana Bezdíčková
Natočeno v roce 1983.

Grazia Deleddová: Nechat, nebo vzít?
Překlad: Václav Čep
Připravil: Dominik Mačas
Účinkuje: Kajetán Písařovic
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 26. 12. 2021

Barborka pro milého

Zimní příběh nás přivádí do vsi na valašských pasekách, kde žijí lidé pevně zakotvení ve starosvětsky neměnném řádu. Lenku a Viléma k sobě svedla hrbolatá cesta, oba nesou těžké životní břímě. Ne každá dívka, které vykvete o Vánocích barborka, se do roka a do dne vdá... Sbírka povídek Želary, kterou Barborka pro milého uzavírá, byla pozdním debutem tehdy dvaaosmdesátileté Květy Legátové. Její první vydání se před dvaceti lety (2001) stalo literární událostí a příběhy z této knížky dodnes neztratily nic ze své podmanivosti.

Vánoční akce

Daniela Fischerová má široké čtenářské a posluchačské zázemí. Děti čtou zejména její pohádky, zájemci o orientální motivy pak její prózy a podle několika jejích scénářů byla natočeny filmy animované i hrané. Vltavští posluchači Danielu Fischerovou znají také jako autorku rozhlasových her, které zaujímají v její tvorbě důležité místo, ale i jako povídkářku. Právě jednu z povídek jsme vybrali pro naše předsváteční vysílání. Má název Vánoční akce a nabízí příběh, který se jednomu starému mládenci nemohl přihodit nikdy jindy než o Vánocích, svátcích klidu a míru...

V pěti

Jako autorsky šťastné texty označila literární kritika povídky Biancy Bellové. Vyšly v souboru nazvaném Tyhle fragmenty letos na jaře v nakladatelství HOST a patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co spisovatelka napsala. Fragmenty lidských osudů nahlížíme ve všedních situacích, náhle vychýlených od takzvaného normálu.

Čtěte také

V povídce V pěti, kterou vám nabízíme k poslechu, autorka s mistrovskou ironií a sarkasmem líčí Štědrý den v jedné české středostavovské domácnosti. Příběh postupně odhaluje trýzeň skrývaných výčitek i sílu odpuštění.

Vánoce s kašpárkem 

Noc vánočního ticha zbraní, loutkář Matěj Kopecký rozmlouvá se svým právě se rodícím dřevěným ansámblem. Ocitáme se na italské frontě pod praporem 11. pluku císaře pána. Komedianti z Čech uprostřed slavnostně smutné atmosféry bitevního pole chystají divadelní představení pro své krajany, načež se v této neutěšené době pimprle kašpárek ujímá slova... Povídka vzešla z pera prozaičky a dramatičky Marie Kubátové a pro rozhlas ji v roce 1983 načetl Jaroslav Kepka.

Nechat, nebo vzít? 

Grazia Deleddová není složitý zjev literární: psát je pro ni stejně přirozené a nutné jako dýchat, jako snít, píše Alena Hartmanová v úvodu k výboru jejích povídek Ztracený chlapec. Ve svém snění a psaní se italsky píšící laureátka Nobelovy ceny za literaturu z roku 1927 vrací především do období svého dětství a mládí prožitém na Sardinii. Po svatbě se odstěhovala do Říma a zde – dvě hodiny denně, jak si přesně vymezila ve svém denním programu – vzpomíná, sní a píše. Sardinie jejího mládí není jen místem s uhrančivou přírodou, ale také světem, kde se pozastavil čas, místem tragických lidských osudů, prastarých tradic a bujících vášní.

Povídka Nechat, nebo vzít? se odehrává v čase vánočním. Mladý učitel Giussepe Demuros se vrací na svátky do otcovského domu. Jindy poklidné místo je vzhůru nohama. Stará služka Munserrata zemřela a její manžel Pera odsouzený na 40 let vězení za přepadení pošty se vrací dožít domů. Všichni ve vesnici myslí na jeho zlatý poklad...

autoři: Dominik Mačas , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související