Legendární hostinec U Rozvědčíka začali provozovat místní štamgasti. Doufají, že tam budou znít kytary a zase bude veselo

3. květen 2023

„Kdyby mi někdo řekl, že budu provozovat Rozvědčíka, tak mu neuvěřím,“ směje se Hana Dandová. Dlouhá léta pracovala jako loutkoherečka v divadlech v Praze a v Kladně. Její muž Petr je truhlář. „Chceme zachovat ducha toho hostince, a tím, že bydlíme nedaleko, tak se nám to zdálo jako dobrý nápad,“ usmívá se Petr.

Hostinec U Rozvědčíka v roce 1934 otevřel rodák z blízkých Nezabudic, Jaroslav Franěk. Za první světové války byl rozvědčíkem v Indočíně, v Annamu. Když se vrátil, tak na rozcestí pod Nezabudicemi postavil dřevěný stánek s pivem a žlutou limonádou a nazval ho Annamo. Později o kus dál vybudoval zděnou restauraci U Rozvědčíka. Jaroslav Franěk za druhé světové války pomáhal odbojářům a ukrýval zbraně. Nakonec ho dopadlo gestapo a byl popraven. Jeho hostinec se stal legendou i díky knížkám Oty Pavla.

Hana a Petr Dandovi doufají, že U Rozvědčíka bude zase veselo

Manželskou dvojici Dandových doplňuje v rodinném podniku Petrův bratr Pavel. Právě on přišel s nápadem provozovat hostinec, kde skončil původní nájemce. Pavel je vyučený kuchař a má v oboru největší zkušenosti. Vařil ve známých podnicích v Praze a také v Kladně, kde měl hospodu. „Vůbec jsme netušili, co nás všecko čeká. Vybavení kuchyně, lokálu, malovalo se,“ rozhlíží se Petr po velké místnosti. Zatím otevřeli venkovní stánek s posezením pod stříškou a ohništěm na terase. Hosté si tady mohou dát polévku, nakládaný sýr, párek, pivo nebo švestkovou limonádu. Kuchyně by měla začít naplno fungovat v průběhu května.

Plánují i kulturní akce

Noví provozovatelé by v hostinci rádi pořádali výstavy a koncerty. První velká akce během posledního dubnového víkendu přilákala hudebníky nejenom z okolních chat, ale také z Kladna a z Rakovníka. Přesto se budou Petr s Hanou muset před letní sezónou poprat s celou řadou překážek. V lokále stále chybí výčepní pult, chladnička místo chlazení topí a kuchyň ještě potřebuje doladit.

Na zdech lokálu ale už teď hosté najdou řadu zajímavých fotografií, které připomínají historii této legendární hospůdky. „To je paní Antonie Fraňková a pan Jaroslav Franěk,“ ukazuje Hana Dandová na černobílou fotografii původních majitelů restaurace. „Tady se na nás dívají, drží nám palce. A tady pod nimi je poslední dopis pana Fraňka.“

A co se bude v hostinci vařit? Kuchař Pavel prý neplánuje nic složitého. „Spíš to chceme zjednodušit, vařit se budou tři čtyři základní jídla, svíčková a taková ta česká klasika,“ vysvětluje Petr. Frankfurtská polévka, kterou právě míchá, rychle mizí. O hladové turisty tady určitě nouzi mít nebudou.

Místní štamgasti novým provozovatelům fandí a doufají, že v podniku bude zase veselo. Hana a Petr se těší, že se lidé budou v legendární hospůdce opět cítit dobře. „To bychom chtěli, aby ten pan Franěk na nás byl ze shora pyšnej,“ říká Hana Dandová.

Spustit audio