Legendární Jean-Paul Belmondo se vryl i do francouzských ulic. Novou promenádu po herci pojmenovali dříve, než je obvyklé

Usměvavý, odvážný, okouzlující, přesně tak dnes Francouzi vzpomínají na herce Jeana-Paula Belmonda, který zemřel před dvěma lety. V Paříži nově najdete promenádu pojmenovanou po slavném herci. Je na jednom z nejromantičtějších míst Paříže, kde se fotí svatební katalogy, a kde Belmondo natáčel jeden ze svých filmů. Jeho novou promenádu v samotném srdci Paříže otevíraly francouzské filmové hvězdy.

Na jedné straně se tyčí Eiffelova věž, na druhé straně je Ostrov labutí a nad námi projíždí pařížská nadzemka. Přesně na tomto místě je nově promenáda Jeana-Paula Belmonda.

„Jean-Paul byl výjimečný herec i člověk. Když to všechno sečtete, tak vám vyjde mimořádná osobnost. Přišel jsem sem i s dalšími herci, abychom mu poděkovali za to všechno, co udělal pro naši kinematografii,“ řekl Českému rozhlasu herec a Belmondův přítel Pierre Richard.

Vzpomínka během procházky

Na svého hereckého kolegu prý často vzpomíná. Dodnes prochází kolem jeho pařížského domu nedaleko nábřeží. Novou Belmondovu promenádu otevírala jeho rodina, syn Paul, nejmladší dcera Stella, bratr Alain a další herci, mezi nimi i Jean Dujardin.

„Je to výborné místo k uctění památky Jeana-Paula Belmonda. Právě tady, před Eiffelovou věží, předváděl své nejlepších kaskadérské kousky. Já bych mu ale místo promenády věnoval celý bulvár,“ říká.

Jean-Paul Belmondo na začátku herecké kariéry

Jean Dujardin vzpomíná na Belmondův kouzelný úsměv. To prý byla jedna z jeho největších zbraní. A taky odvaha, kterou prokázal i na mostě Bir Hakeim, jehož jméno připomíná bitvu z druhé světové války v lybijské poušti, kde Francouzi bojovali proti Němcům a Italům. Právě na tomto mostě Belmondo v 70. letech točil jeden ze svých úspěšných filmů.

„Točil tady film Strach nad městem, který režíroval Henri Vernueil. Byly v něm úžasné kaskadérské scény, ke kterým byla potřeba velká porce odvahy. Klobouk dolu před celým filmovým štábem, režisérem a Jeanem-Paulem. Všechny kaskadérské kousky si dělal sám. V jedné scéně dokonce stál na střeše metra,“ vzpomínal příbuzný francouzského herce Pascal Ristiguian.

Čtěte také

Zbožňovaný Belmondo

Belmondo ve filmu Strach nad městem ztvárnil inspektora Jeana-Letelliera, který pátral po sériovém vrahovi. Na natáčení se podílel i Gilbert.

„Když tady Belmondo točil, tak jsem dělal komparzistu. Byl jsem tu v den, kdy předváděl své kaskadérské kousky. Je potřeba vzdát hold ještě jednomu člověku a to byl Claude Carliez. To on řídil všechny Belmondovy kaskadérské scény. Dokud je neschválil, Belmondo nenatočil ani jednu z nich,“ říká Gilbert.

Paříž si Belmonda opravdu váží. Důkazem je i fakt, že město porušilo svá vlastní pravidla, podle kterých ulice nesmějí být pojmenované po významných osobnostech dřív než pět let po jejich smrti.

Čtěte také

Benédicte prý znala všechny Belmondovy filmy a bedlivě sledovala jeho kariéru: „Říkali jsme mu Bébel. Moc se mi líbil. Byl to velký herec, kaskadér i okouzlující muž. Zároveň nám byl všem velmi blízko,“ usmívá se Benédicte.

Patřil do její generace. Teď si bude svého oblíbeného herce připomínat ještě častěji. Bydlí totiž nedaleko a přes most s novou Belmondovou promenádou prochází skoro každý den.

autoři: Martin Balucha , aka
Spustit audio

Související