Legendární kostra plejtváka po 130 letech ožívá. Národní muzeum spouští zbrusu novou aplikaci

14. duben 2022

V pražském Národním muzeu můžete vidět oživlého plejtváka myšoka – nejen jeho kostru, ale také svaly a kůži. Muzeum totiž spustilo novou mobilní aplikaci, která dokáže návštěvníky navigovat třeba k vybranému exponátu a také pracuje s rozšířenou realitou.

V aplikaci najdete také audio průvodce, který se automaticky spouští na konkrétních místech. Navigaci v čase a prostoru umožňuje unikátní technologie takzvaných „beaconů“, tedy jakýchsi majáčků v podobě krabiček 5 krát 5 cm.

Je jich tu tisíc, což z muzea dělá největší realizaci v Česku a jednu z deseti největších v Evropě s touto technologií,“ zdůrazňuje Lukáš Strnadel, ředitel společnosti Future, která aplikaci vyvinula. „Jednotlivé majáčky vysílají bluetoothový signál. Pomocí triangulace si kreslíme imaginární kruhy. Tam, kde se protínají, tam uživatel stojí, podle toho vyhodnocujeme, zda ho poslat doprava, nebo doleva, nebo zda mu pustit audiostopu o medvědovi, nebo o tuleni.“

Samotnou 3D oživlou verzi 22 metrů dlouhé samičky plejtváka myšoka téměř dva roky vytvářela firma More is more. Podle jejího spoluzakladatele George Pinkavy bylo cílem to, aby divák nemusel svoje zařízení zaměřovat na určitý bod, ale aby aplikace fungovala kdekoliv v místnosti. Nejdříve ji tedy museli celou naskenovat. „Tyto tečky představují význačné body. To je něco, co aplikace dokáže rozpoznat na snímcích, které kamera sbírá. Dokáže spočítat, kde se asi onen bod v prostoru nachází a odkud se musíme dívat,“ vysvětluje.

Digitální rekonstrukce

Spojením nejmodernější technologie s archeologickými nálezy pokračuje Národní muzeum ve své rekonstrukci – tentokrát digitální.

Ta velryba po 130 letech poprvé ožívá. Všichni ji známe pouze jako kostru, ale za pomoci moderních technologií a také za pomoci našich zoologů jsme ji opět rozplavali v moři. Návštěvník se tak může podívat nejen na exponát, ale také na to, jak opravdu ten živočich vypadá a v jakém životním prostředí žije,“ popisuje ředitel Michal Lukeš.

Velké plány

S každou další expozicí budeme chtít, abychom zpřístupnili i novou část aplikace a postupně z ní expandovali i do dalších objektů. Protože Národní muzeum není pouze na Václavském náměstí – patří k němu Náprstkovo muzeum, České muzeum hudby a další skvělá místa, která si jistě zaslouží, aby s tou mobilní aplikaci byla také propojena,“ říká šéf IT Národního muzea Martin Souček.

Dohromady aplikace obsahuje více než osm hodin mluveného slova v českém i anglickém jazyce. Návštěvník si také může doma v předstihu naplánovat jednu z šesti tras.

autoři: Alžběta Havlová , als
Spustit audio

Související