Lékař a spoluzakladatel sdružení Mamma Help Václav Pecha byl zároveň hoteliérem v Českém Krumlově

18. březen 2023

7. března 2023 zemřel ve věku nedožitých 75 let lékař Václav Pecha. Připomeňme si jej v pořadu Jihočeši, který vznikl v roce 2019.

Onkolog Václav Pecha se Jihočechem stal ve chvíli, kdy po promoci na lékařské fakultě jako nestraník našel místo s manželkou, rovněž lékařkou, až v českokrumlovské nemocnici.

Rodilý Pražák s optimismem sobě vlastním začal opravovat starý dům v centru historického města a podařilo se mu vrátit objektu původní krásu.

Když se díky své specializaci onkologa na karcinom prsu dostal do Prahy, kromě působení v nestátním zdravotnickém zařízení Zelený pruh spoluzaložil před více než dvaceti lety pacientské sdružení Mamma Help.

Přesto se v každé volné chvíli vracel do Českého Krumlova, kde se postupně stal hoteliérem. „Už dávno během medicíny a hlavně hned po revoluci jsem si uvědomil, že by bylo dobré začít s nějakým podnikáním, abych nebyl v závěru života odkázán jenom na penzi, a Krumlov ty možnosti nabízel,“ vyprávěl.

Čtěte také

Koupil tedy s manželkou starou nemovitost, kterou během několika let přeměnil na hostel a později otevřel i restauraci. Během doby, kdy pracoval na plný úvazek v Praze, jezdil o víkendech do Českého Krumlova a zveleboval rodinný podnik.

I v důchodovém věku stále chodil jednou týdně ordinovat do krumlovské nemocnice a rodinnému podniku se věnoval denně. „Bez toho to nejde. Dohlížím na různé věci, nakupuji, je tady spousta fyzické práce. I když mám samozřejmě zaměstnance, u všeho musím být,“ komentoval.

Díky sommeliérskému kurzu se navíc Václav Pecha stal znalcem vína a říkal, že podnikání ho naučilo všem řemeslům. „Od zedničiny přes truhlařinu až po sváření, jediné, na co jsem nikdy nesáhl, byla elektřina. Mám dvě plně vybavené dílny, a co je potřeba, to udělám sám,“ dodal.

Spustit audio

Související