Lékaři pro Chrudimskou nemocnici nejsou. Lůžková část interny je dál zavřená

11. listopad 2022 11:45

Nejsou a nejspíš hned tak nebudou. Řeč je o lékařích, kteří by byli ochotní nastoupit do Chrudimské nemocnice. Nedostatek personálu tam znamenal uzavření části interny a ani po několika měsících to nevypadá, že by se problém podařilo vyřešit.

„Nemocnice je momentálně největší problém v Chrudimi. Nábory do nemocnice se nedaří tak, jak bychom si všichni představovali,“ uznává starosta Chrudimi František Pilný (ANO), který je vývojem situace v nemocnici zklamaný.

Uzavřená část interny se proti původnímu plánu po prázdninách neotevřela. „To, co nám původně bylo slíbeno, tedy, že interna bude zavřená pouze přes prázdniny a od září bude otevřeno, se nestalo.“

Fungují ambulance a poradny

Nejsou lékaři, kteří by nonstop provoz dokázali pokrýt. V běžné pracovní době na interně fungují ambulance a poradny. A nově něco na způsob přestupní stanice - interní stacionář. „Ten zdravotníkům umožní sledovat pacienta v pracovní době na nemocničním lůžku a podle stavu a vývoje obtíží jej potom umístit na lůžko akutní, přeložit jinam, nebo propustit do domácího léčení,“ říká mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Obnovení plného rozsahu péče ale závisí na tom, jestli se podaří získat několik nových lékařů. „K tomu, abychom mohli přistoupit k otevření společného lůžkového fondu a opět poskytovat služby interního oddělení 24 hodin denně, potřebujeme 6 plných lékařských úvazků a nelékařský zdravotnický personál v odpovídajícím počtu,“ dodává mluvčí.

Lékaři nemají zájem

A zájemců na trhu práce moc není. Podle krajské radní pro zdravotnictví Michaely Matouškové z hnutí STAN může být do budoucna řešení to, že si nemocnice společně se školami personál v podstatě vychovají. „Víme, že více než 75 % zaměstnanců se do našich nemocnic dostává prostřednictvím osobního kontaktu. Úplně nejčastěji tak, že mají dobrou zkušenost z praxe nebo stáže, případně mají přímé vazby na zdravotníky pracující na našich odděleních.“

Chrudimská nemocnice není jediná, problémy mají i další města. Nejvíc chybí právě internisté a dětští lékaři.

Spustit audio

Související