Lékaři z IKEMu pomohli na dálku pacientovi ze Slovenska. Zachránili jeho Langerhansovy ostrůvky

3. listopad 2022

Lékaři v pražském IKEMu jako první v Česku provedli unikátní mezinárodní transplantaci ostrůvků slinivky. Ze Slovenska jim přivezli slinivku nemocného člověka, v laboratoři z ní zachránili Langerhansovy ostrůvky a poslali je zpátky pacientovi. Takové služby nabízelo doposud jenom pět nemocnic v celé Evropě.

Lékaři z univerzitní nemocnice v Martině poslali do Česka chladicí box se slinivkou, kterou vyoperovali devětadvacetiletému panu Milošovi: „Skoro každý měsíc jsem měl nesnesitelné bolesti kvůli pankreatickým záchvatům. Za poslední rol a půl jsem strávil celkem 5 měsíců v nemocnici.“

Pan Miloš trpí vzácnou genetickou mutací, kvůli které mu hrozila dokonce i rakovina slinivky: „Je to jedna z nejhorších forem rakoviny, která existuje.“

Čtěte také

Funkce slinivky

Kdyby mu lékaři slinivku jen vyoperovali, přibylo by mu komplikací. Orgán má totiž dvě funkce: větší část vyrábí trávicí enzymy, a menší části, takzvané Langerhansovy ostrůvky, řídí hospodaření těla s cukrem.

Přednostou kliniky diabetologie v IKEMu je Peter Girman a ten říká, cukrovka po úplném odstranění slinivky je něco jiného než ostatní typy cukrovky a obtížněji se léčí. Jeho klinika ale jako jedna z mála v Evropě nabízí řešení.

Proto slovenští lékaři pacientovu slinivku obalili ledem a poslali letecky do IKEMu. „Transportujeme slinivku k nám do laboratoře, přesným specifickým způsobem získáme ze slinivky buňky, ostrůvky, které produkují inzulin,“ popisuje Girman.

Ven a zase zpět do těla

Ostrůvky pak vrátili pacientovi, ale protože už slinivku nemá, zavedli mu je infuzí do jiného orgánu, konkrétně do jater.

Čtěte také

„Pokud se výkon správně načasuje a provede, nebude mít pacient ve 30 % diabetes, v dalších 30 % bude mít lehkou formu diabetu, kterou si bude lehce korigovat inzulínem nebo tabletami, a ve 30 % může mít zákrok horší výsledek kvůli tomu, že slinivka je tak poškozená, tudíž nelze získat dostatečný počet ostrůvků. Takové poškození ale my předem neznáme,“ přiznává Peter Girman.

Jedním z úspěšně odoperovaných je pan Tomáš, který přišel o slinivku a ostrůvky dostal zpět v roce 2005. Také kvůli vzácné mutaci a nebezpečným zánětům.

„Chtěl jsem to zkusit. Pan doktor Girman mě připravoval na to, že se to může a nemusí povést. Od transplantace jsem stále víc překvapený, jak se mi život změnil, můžu jíst, co a jak chci. Mám lehkou cukrovku, která se ale dá velmi snad kompenzovat pohybem, dietním režimem. Nejím mnoho sladkého, ale spíš zeleninu a maso,“ popisuje pan Tomáš.

Podobně chtějí lékaři z IKEMu pomoci dalším pacientům z Česka i zahraničí.

autoři: Martin Srb , aka
Spustit audio

Související