Leksellův gama nůž. Přístroj, na který se v celonárodní sbírce složili Češi

První operaci Leksellovým gama nožem provedli 26. října 1992 v pražské Nemocnici Na Homolce. Využívá se k léčbě zhoubných i nezhoubných nádorů nebo cévních defektů v hlavě. Samotnou léčbu si lze laicky představit tak, že pacient má nad hlavou helmu připomínající cedník a každým malým otvorem v ní prochází jeden paprsek záření. Sám o sobě je neškodný. Všechny paprsky se pak uvnitř hlavy protnou v ohnisku, které lékaři předem určili. Síla paprsků se spojí a zničí nádor.

Největší výhodou této metody je její přesnost, která se pohybuje pod hranicí 1 milimetru a také fakt, že lékaři nemusejí do pacientovy hlavy pronikat chirurgicky. Jak už je patrné z názvu, gama nůž je dílem švédského vědce Larse Leksella.

Česko získalo tento přístroj díky celonárodní sbírce, kterou zorganizovaly Nadace Charty 77 a Výbor dobré vůle Olgy Havlové. Vybralo se v ní na tu dobu neuvěřitelných 160 milionů korun. Tváří sbírky byl dvanáctiletý Míša, kterému léčba na gama noži v zahraničí zachránila život. Od roku 2009 funguje v Nemocnici Na Homolce nový typ gama nože a za uplynulých 30 let jím lékaři ošetřili přes 24 tisíc pacientů.

 

Spustit audio

Související