Leona Machálková

30. červen 2009

Známá zpěvačka a muzikálová herečka Leona Machálková byla hostem Lucie Výborné. Ve vysílání zavzpomínala na své moderátorské zkušenosti, začátky muzikálu Drákula a zmínila nové projekty, kterých se bude účastnit. "Všechno, co máte rádi, se nemá flákat," tvrdí rozhodně. Se stejnou rozhodností se pustila do tancování a přípravy nového muzikálového thrilleru Nikita. Ve středu 1. července bude hostem spisovatel Michal Viewegh

Muzikál Nikita se reprízoval pouze třikrát. Leona Machálková však náročné přípravy nelituje. Během ní totiž pracovala na své kondici a setkala se s tancem, který se jí stal novým koníčkem. "Jsem velký optimista," věří v budoucnost muzikálového thrilleru.

Leonu Machálkovou známe jako zpěvačku. Málokdo z nás si vzpomene na její začátky v jednom soukromém rádiu, kde působila jako moderátorka a DJ. Tehdy zpívala se svou kapelou a vystupovala v divadle Semafor. Práce v rádiu ji sice bavila, ale nakonec se rozhodla plně věnovat zpěvu. Z rádia odešla v době, kdy měla dostatek nabídek na "aktivní zpívání".

Často si Leonu Machálkovou spojujeme s českou pop music, natočila však i swingovou desku, na kterou zařadila nejen swing, ale i bossa novu. Podařilo se jí tak navázat spolupráci s big bandy a řadou jazzmanů. "Vždycky jsem do svého hudebního cítění filtrovala jazz a swingovou muziku. Mám ráda i folk a jsem velkou fanynkou šansonu domácího i celosvětového."

Osudovým se jí nestal jazz, nýbrž muzikál Drákula, který se letos vrátil na divadelní prkna. "Comeback Drákuly je zajímavý, protože jsme všichni přece jen vyzráli, jsme známí a vyhledávaní. Máme nové životní zkušenosti," prozradila své pocity plynoucí ze setkání s herci a zpěváky. "Jsem jiná Leona, než jsem byla před třinácti lety."

Mluvilo se i o soukromém životě Leony Machálkové. "Mám partnera, který hodně cestuje. Naše soužití je jen příležitostné," přiznala. Přestože se často musí přizpůsobovat náročnému programu svého partnera Bořka Šípka, cítí se být emancipovanou ženou.

Jak Leona Machálková vzpomíná na hudební setkání se Zuzanou Navarovou a Karlem Svobodou? Jaké knihy ráda čte a co plánuje do budoucna? Zajímá se o politiku? A jak hodnotí českou hudební scénu?

Záznam celého rozhovoru s Leonou Machálkovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.