Lesníci spatřili nedaleko Písku vlka. Zřejmě je to samotář, který hledá nové teritorium

3. leden 2023 10:30

Na Písecku se objevil vlk. Jeho výskyt na konci loňského roku několikrát zaznamenali v polesí Hůrky lesníci z Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje. Do té doby se to zatím nikomu nepodařilo. Podle ekologů jde zřejmě o vlka hledajícího nové teritorium.

„Tady na cestě k lovecké chatě jsme spatřili vlka úplně poprvé osmého listopadu na naháňce. Personál si zprvu nebyl zcela jist, že je to je skutečně vlk. Nejprve se mi to zdráhali sdělit, protože si mysleli, že to je toulavý pes, ale potom jsme si potvrdili, že jde skutečně o vlka,“ říká ředitel Krajského školního hospodářství Petr Stehlík.

Výskyt vlků na území Jihočeského kraje monitoruje Agentura ochrany přírody a krajiny už od roku 2010. Záznamy prokázaly, že na Písecku jde skutečně o mimořádnost. „Na Písecku záznam nemáme, takže můžeme říct, že je to výskyt první a celkem ojedinělý,“ potvrzuje ředitel českobudějovické pobočky Jiří Bureš.

Čtěte také

Ochranáři už několik let vědí o několika vlčích smečkách na Šumavě, jedna až dvě smečky se dlouhodobě vyskytují v Novohradských horách. „Pak se samozřejmě i v jiných částech kraje objevují samotářství vlci. Většinou jsou to mladí jedinci, kteří opustí svoji rodnou smečku a vydají se hledat vlastní teritorium. Prochází lesnatými oblastmi a mohou se objevit kdekoli,“ dodává Jiří Bureš.

V celém Česku žije podle odborníků zhruba 150 vlků. Na jihu republiky se jich nejvíc vyskytuje na Šumavě. Právě z této populace může podle Jiřího Bureše pocházet i mladý vlk, kterého viděli lesníci u Písku.

„Jedna smečka si u nás obhajuje teritorium o rozloze 200 až 300 kilometrů čtverečních, na Šumavě se odhaduje výskyt pěti smeček, někteří zoologové říkají až sedm, takže tam už asi není velký prostor. Proto se populace rozšiřuje do stran, vlci hledají nová vhodná teritoria. Samozřejmě největší hustota bude v lesnatých oblastech, kde vlci mají klid a dostatek potravy,“ upřesňuje.

Protože se na Písecku objevil vlk úplně poprvé, chtějí tam lesníci umístit fotopast, aby o výskytu této šelmy získali víc informací.

Spustit audio

Související