Letíte do Číny? Svoji cestu pořádně zvažte a PCR podstupte už doma, doporučuje náměstek ministra zdravotnictví

8. leden 2023

Cestující do Číny musejí ode dneška podstoupit PCR test na koronavirus. Důvodem je masivní vzestup covidové vlny v Číně. Lidé se přitom mohou sami rozhodnout, zda se nechají otestovat doma, nebo až v místě přestupu. „Přímý let mez Českem a Čínou sice neexistuje, na PCR test je ale nutné dojít s dostatečným časovým předstihem. A to při přestupu nebude možné stihnout,“ varuje náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Platí stejná pravidla i pro cestu zpátky?

Jaká budou opatření při návratu z Číny? Musí se testovat i lidé, kteří přilétají ze země zpátky do Česka?

V tuto chvíli nemá Česká republika žádné přímé letecké spojení s Čínou. Země, které toto letecké spojení mají, ale vyžadují nějakou formu testu právě při příletu primárně za účelem sekvenací, to znamená zjišťování, jaká forma mutace v Číně je.

Podle dostupných informací to vypadá, že epidemiologická situace v Číně je velmi podobná té v Evropě. Převládá varianta omikron. U nás už ale máme vlny za sebou, zatímco Čína masivní vzestup covidové vlny zažívá právě nyní v důsledku uvolnění politiky nulové tolerance. Proto je vhodné testovat, abychom věděli, zda se nevyskytla nějaká nová mutace, která by byla rizikovější nežli ty mutace, které už naším územím dávno prošly.

Uvažuje ministerstvo zdravotnictví o zavedení testovací povinnosti pro cestující z Číny do Česka v budoucnosti? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Štěpán Pokorný , opa
Spustit audio

Související