Letní škola božství. Komiksová rapová fiesta s The RZA, Glebem, Flo Milli a Tkay Maidzou

22. červen 2022
Topinky

V prvních letních Topinkách na nás z komiksové hadí jámy vykukuje legendární člen Wu-Tang Clanu a milovník šachů The RZA, který po padesátce oživuje své alter ego Bobby Digital. Masivní bangery ale ukutily i skvělé rapperky Flo Milli a Tkay Maidza, zatímco slovenský kulomet Gleb sází na devadesátkovou nostalgii s MC Erikem a Barbarou. Never stop me!

RZA & Bobby Digital - We Push

Credits: Robert Diggs, James D. Rabb III
Label: MNRK
Album: RZA Presents: Bobby Digital And The Pit Of Snakes

Během své plodné kariéry už boss proslulého Wu-Tang Clanu, který si říká The RZA, fušoval nejen do rapu, produkce a asijské filosofie, ale také do hraní a režírování filmů. Ve svých 52 letech si stále rozšiřuje obzory, znovu oživuje své alter ego Bobby Digital a vydává se do světa grafických románů. Svůj komiksový debut Bobby Digital And The Pit Of Snakes vydá i s doprovodným soundtrackem 22. července a anoncuje ho skvělým melodickým singlem We Push. Soundtrack ke komiksu bude čítat osm tracků, v nichž RZA osobitě propojí světy hip hopu, indie rocku a soulu, aby podtrhl dějovou linku románu, který spolu s ním napsali Vasilis Lolos a Ryan O'Sullivan. Závěrem dobrá zpráva pro všechny, které zajímá RZova vrcholná tvorba: už 7. července vstoupí do českých kin v remasterované 4k verzi geniální film Jima Jarmusche Ghost Dog – Cesta samuraje, ke kterému RZA složil nezapomenutelný soundtrack a sám si v něm zahrál malou roli přítele hlavního hrdiny.

Tkay Maidza - Never Stop Me

Credits: Takudzwa Victoria Rosa Maidza, Benjamin Rice, Michael Tucker
Label: Riot Games
Album: League Of Legends: Wild Rift

V Zimbabwe narozenou australskou zpěvačku a rapperku Tkay Maidzu důvěrně znáte z našeho playlistu díky trackům Kim nebo Syrup. Po úspěšné EPčkové sérii s výstižným názvem Last Year Was Weird – jejíž aktuální třetí a cenou ARIA odměněný dodatek vyšel loni v létě – se nyní Tkay Maidza postarala o hymnu připravovaného esportového turnaje. Na globálním turnaji Wild Rift Icons, který je spojen s novou videohrou ze světa League Of Legends, bude zkušené hráče nakopávat čerstvý banger Never Stop Me. Na tvrdém beatu talentovaná hudebnice převážně rapuje, nechybí ale ani protichůdná zasněně zpívaná pasáž. Ta než by sklouzla do popově euforického klišé, už je naštěstí zase zpátky u nekompromisního rapu. Zbývá popřát hodně štěstí účastníkům letošního Wild Rift Icons, my bychom si totiž za ozvuku Never Stop Me o klávesnici nadšeně vymlátili zuby.

Bbybites - Don’t Care

Credits: Martha Maj Hauptmann, Arto Louis Eriksen, Kristjan Hansen
Label: Sony
Album: Don’t Care… (But I Do) EP

Dánská zpěvačka Bbybites (aka Martha Maj Hauptmann) na sebe loni upozornila EPčkem Pleazer míchajícím elektropop s trapovým swagerem. Hit BBy ji dostal do playlistů rádií, dařilo se i následným singlům Take Me Hard nebo Killed My Boss. Teď přichází s novým EP, které sbírá písně vydané za poslední půlrok a přidává čerstvý materiál. Bbybites svoji pětiskladbovou novinku Don’t Care... (But I Do) popisuje jako „drzou sestru předchozí desky Pleazer“. My si z EPčka vybíráme titulní skladbu Don’t Care, na které s ní spolupracoval její dvorní producent Arto Louis Eriksen. „Je mi jedno, že je to za náma,“ zpívá v tracku o konci vztahu, který opouští s úsměvem na rtech.

Gleb - MC Erik & Barbara ft. Natália Hulejová

Credits: Gleb Veselov, Komander Ground, Natália Hulejová
Label: Universal
Album: BIG BOY FM

Slovenský rapper Gleb se vrací se svou čtvrtou studiovou deskou. Big Boy FM vychází dva roky po EP Leto v kufri a beaty znovu kompletně obstaral jeho dvorní producent Komander Ground. Jediný host alba je k nalezení ve skladbě MC Erik & Barbara a je jím zpěvačka Natália Hulejová. Ta se po boku Gleba objevila už před rokem na tracku Breeze, který vydal košický rapper Samey na své desce Anarchia. Jinak je Hulejová ke slyšení na deskách Luna99 nebo Marko Damiana. Název skladby odkazuje na slovenské duo MC Erik a Barbara, které svým žvýkačkovým europopem drtilo české a slovenské hitparády v druhé polovině devadesátek. Vzpomínka na ně vrací Gleba do časů jeho úplných začátků, v tracku rekapituluje svoje začátky s rapem v době, kdy byl „nižšie nižšie nižšie ako underground“.

Bell - Missförstått

Credits: Bell Mothander, Jonathan Hellberg
Label: Universal
Album: Missförstått single

Skandinávskou elektronickou scénu mapujeme odjakživa a pravidelně vám tak nabízíme to nejlepší z chladných a rázných švédských beatů. Nejinak tomu je s nekompromisním trackem Missförstått (švédsky „nepochopená“), za kterým stojí hudebnice a influencerka Bell, která patří mezi největší severské objevy letošního roku. Její debutový singl Better Late Than Never v lednu stihnul zaútočit na hitparádu streamovací služby Spotify nebo skandinávskou tiktokovou top desítku. Pod hlavičkou labelu Universal spojila Bell síly se stockholmským rodákem a producentem Jonathanem Hellbergem, a postarala se o 101 vteřin svižné flow a suverénního projevu.

Two Door Cinema Club - Wonderful Life

Credits: Alex Trimble, Kevin Baird, Sam Halliday, Garret Jacknife Lee, Dan Grech-Marguerat
Label: Lower Third
Album: Keep On Smiling

Kapela Two Door Cinema Club byla na počátku desátých let společně s Hadouken! nebo Klaxons jednou z hlavních tváří kytarového revivalu a nástupu dance-punku zpět do klubů. Kytarové žánry se nyní vrací v plné síle zpátky a stejně tak i zmínění Severoirové, kteří ohlásili novou desku Keep On Smiling. Ta vyjde digitálně 2. září a fyzicky 4. listopadu. V tiskové zprávě se hovoří o „ohlížením za čistou a strhující energií prvních desek“ a první singl Wonderful Life tuhle tezi zcela potvrzuje. TDCC napsali svěží a chytlavou skladbu stejně jako zbytek desky společně s Jacknifem Lee (Bloc Party, The Killers, Taylor Swift) a Danem Grech-Margueratem (Halsey, Lana Del Rey).

Flo Milli - Conceited

Credits: Tamia Carter, Marcos Palacios, Nicholaus Williams, Tramaine Winfrey
Label: RCA
Album: Conceited single

Výjimečně nadaná alabamská rapperka Flo Milli už snad konečně vydá své dlouho očekávané debutové album You Still Here, Ho?, které naváže na její úspěšný mixtape Ho, Why Is You Here? z roku 2020. Její sebevědomý, agresivní a zároveň plně kontrolovaný projev v kombinaci s masivními kinetickými beaty dostává prostor i na jejím nejnovějším, přiléhavě nazvaném singlu Conceited. Flo tu na pozadí tučné produkce od Young Fyre opět dokazuje, že si svou ‚domýšlivost‘ může dovolit. Za pozornost stojí i energické video, které režíroval NAYIP, a v němž Flo Milli verbálně stíná hatery v několika různých prostředích – včetně nehtového salonu – a mnoha báječných outfitech.

Maggie Rogers - Want Want

Credits: Maggie Rogers, Kid Harpoon, Samuel Holden Jaffe, Thomas Edward Percy Hull
Label: Capitol
Album: Surrender

Americká indiepopová písničkářka Maggie Rogers, jejíž průlomový singl Alaska posvětil sám Pharrell Williams (jak lze vidět v jednom virálním youtubovém videu), se může krom diplomu z Harvardské školy božství pyšnit třeba nominací na Grammy v kategorii Best New Artist. Po albovém debutu Heard It In A Past Life z roku 2019, na kterém nechyběla zmíněná Alaska, teď postupně připravuje druhou studiovou desku u major labelu. Bude se jmenovat Surrender, vyjde 29. července a Maggie Rogers na ni aktuálně láká druhým singlem Want Want, který poprvé představila živě už v dubnu na Coachelle. Svižná novinka s hutným kytarovým zvukem nahraná v newyorských Electric Lady Studios pojednává o sexu a síle upřednostňovat potěšení. Podle osmadvacetileté zpěvačky je druhou skladbou, kterou pro chystanou desku napsala.

Je Filip obyčejný gambler? Strčí ho Aleš už brzy ze schodů nebo ho spíš pošle na JIP? A trpí Aleš dodnes tím, že nedostal roli ve filmu Ghost Dog – Cesta samuraje? Poslechněte si verbální přestřelku hadího dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.