Letní slevy a nabídky Českých drah

22. červen 2004
Vaše téma

Protože cestování po železnici se týká opravdu spousty lidí, slíbili jsme, že Vaše téma zakončíme rekapitulací těch nejzajímavějších letních slev a nabídek Českých drah. Pomůže nám Pavel Tesař z tiskového oddělení Českých drah, teď na telefonu Českého rozhlasu 1. Dobré odpoledne.

Dobrý den.

Návrh. Věnujme nejdřív pozornost mladým lidem. Příklad: Během dne nám telefonovala posluchačka, že jí bude letos v červenci 26 let. Dokdy jí platí Junior pas-léto a dá se použít se Z-kartou nebo se jedná o dvě různé slevy?

Pavel Tesař: Všechny druhy Junior pasu platí do dovršení 26 let. Takže vlastně v poslední den, kdy máte ještě 25 let, tak můžete naposledy použít ten Junior pas. Jakmile je vám 26 let, už musíte použít jiné slevy Českých drah. Například tu Z-kartu. Nedá se moc kombinovat. Prostě pro lidi, kteří už jsou starší než 26 let, tak potom doporučujeme pořídit si Z-kartu, ale nějaká kombinace s Junior pasem není možná.

Připomeňme si možnosti studentů, jestli chtějí cestovat po železnici dlouhou trasu za nějaké menší peníze.

Pavel Tesař: Tak výhodná je určitě nabídka Junior pas-léto, která platí od 21. června do 20. září za 100 korun kupón. Vlastně můžete cestovat za výhodné jízdné, které činí 50 a více procent z obyčejného jízdného. To je vlastně pro jednorázové cestování. Pokud chcete cestovat více, můžete si pořídit také síťové jízdenky. Tam třeba mladí lidé, držitelé Junior pasu, jsou zvýhodněni tak, že dva dny mohou cestovat za 400 korun po celé síti Českých drah oproti běžným 580 korunám.

O víkendech platí zajímavá sleva Sone plus a má dosah nejenom na území České republiky, ale i za její hranice. Komu je především určená a když mluvíme o výhodnosti, v jakých cenových relacích se pohybujeme?

Pavel Tesař: Jízdenka Sone plus je určena především rodinám s malými dětmi, takže ji může použít 5 osob, z toho maximálně 2 mohou být dospělé a můžou také cestovat další tři děti do 15 let. Je určena pro cestování po síti Českých drah, ale můžete ji využít také na příhraničních tratích v Německu nebo také do pohraničních stanic v Rakousku a vlastně varianta pro osobní vlaky stojí 130 korun, varianta pro rychlíky a expresy vás přijde na 360 korun, ale pokud má někdo pocit, že se mu to vyplatí za těch 130 nebo 360 korun, může si tu jízdenku pořídit i sám.

Někdo tam zvedl ten telefon. Co jsou jízdenky Egro net, kolik stojí a kam se s nimi můžeme dostat? To je další dotaz.

Pavel Tesař: Jízdenky Egro net platí v takzvaném euroregionu Egrensis, což je především část Karlovarského kraje - Chebsko, Sokolovsko a Karlovarsko, a jsou to jízdenky, na které můžete cestovat u všech dopravců jednak tedy na české straně hranic a jednak tedy v Německu a jízdenka stojí 100 korun na jeden den a můžete cestovat s touto jízdenkou například i tramvajemi v Plavně nebo ve Cvikově.

Některé tyto jízdní doklady můžeme používat právě v městské dopravě a to třeba i za hranicemi. Kde se lidé mohou dozvědět víc a detailně si všechno prostudovat, abychom tady nebyli až do večera?

Pavel Tesař: Informace o těchto nabídkách jsou na našich internetových stránkách. Adresa www.cd.cz , jedná se například o průkaz nebo nabídku Lipnet plus. Tam všechno najdou vaši posluchači.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu