Léto plné experimentů. Speciální tábor ČVUT vychovává budoucí vědce, letos je ve znamení archeologie

6. srpen 2022

Netradiční tábor na tento týden připravila Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického. Středoškoláci na něm v polních podmínkách u vodní nádrže Orlík sami sestavili různé přístroje, jako je třeba detektor kovu. Jen tak pak dokázali splnit táborové úkoly. ČVUT slouží kemp plný experimentů i jako možnost najít budoucí studenty.

Jiří Gebauer z ešusu vyndává miniaturní detektor kovu, který si musel sestavit a zprovoznit. „Dostali jsme všechny součástky a v uvozovkách jediné, co jsme museli udělat, je vzít pájky a vše spájet,“ popisuje.

Tenhle 18letý student chodí na lyceum ve Francii a je tu společně s dalšími zhruba 15 vrstevníky. Ti jsou z různých středních škol napříč Českem. Letošní ročník vědeckého kempu je ve znamení archeologie. Organizátoři využívají toho, že je hladina Orlíku o několik metrů níže než jindy. Táborníci musejí třeba odhalovat zbytky staveb zatopených po vzniku přehrady, a proto dávají do kupy sonar.

Omezené množství energie

Mají tady notebooky a další přístroje, ale protože do tábora není zavedená elektřina, tak je tu postavená malá solární elektrárna. Množství energie je ovšem omezené. Také s tím musejí středoškoláci počítat.

V pondělí probíhá tříhodinová přednáška, s výkladem o tom, co se zde bude dít. Oni pak půjdou do skladu, kde si naberou součástky, které budou potřebovat. Pak přijdou a zajistí si pájky,“ říká Zbyněk Kocur, vyučující na ČVUT a také táborový vedoucí.

Čtěte také

Cenné zkušenosti

Jako praktikanti tu jsou už studenti Fakulty elektrotechnické ČVUT a mladším předávají zkušenosti. Zhruba 60 procent účastníků tábora pak skutečně na ČVUT nastoupí.

„Spojení zdejšího charakteru a jejich schopností dává do budoucna předpoklad, že budou kvalitními odborníky,“ doplňuje hlavní organizátor tábora a zároveň vedoucí katedry telekomunikační techniky na Fakultě elektrotechnické ČVUT Jiří Vodrážka.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související