Léto s rozhlasovými mayovkami – Poslední výstřel

23. srpen 2012
Hra pro tento večer

Již čtvrtý příběh Vinnetoua, Old Shatterhanda a dalších obyvatel divokého západu připravila Vltava do prázdninového vysílání. Název Poslední výstřel mayovek znalým posluchačům netřeba vysvětlovat. Těm, kteří nevědí za jakých okolností výstřel padne, by bylo škoda to prozrazovat. Protivníkem bude hrdinům opět Santer a banda.

Inscenaci, kde kladné postavy i padouchy zahráli s chutí Petr Kostka, Boris Rösner, Rudolf Hrušínský, Petr Haničinec a Josef Větrovec si můžete poslechnout 23. srpna ve 20 hodin. Pro pozorné posluchače je připravena soutěž o ceny.

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

Karel May se narodil v saském Ernstthalu v rodině chudého tkalce a dětství prožil v bídě. Pravděpodobně kvůli podvýživě trpěl v prvních letech svého života poruchou zraku, který se mu plně vrátil až v pěti letech. Je ale příznačné, že již tuto první dramatickou životní okolnost, stejně jako mnoho pozdějších, někteří autoři zpochybňují. Ve škole se May projevil jako nadaný chlapec. Roku 1861 začal pracovat jako pomocný učitel v chudinské škole, ale brzy byl obviněn z krádeže, odsouzen do vězení a do konce života nesměl vykonávat učitelské povolání. On sám tvrdil, že šlo o nedorozumění, že hodinky, které měl ukrást, byly půjčené. Podobné konflikty se zákonem ho budou provázet po celý život. Dopustil se dalších drobných krádeží, někdy až komických. Jako recidivista ale strávil na nucených pracích a ve vězení mnoho let. Nicméně právě ve vězení se víceméně zrodila jeho kariéra spisovatele.

02428335.jpeg

Roku 1875 se stává časopiseckým redaktorem u nakladatele Munchmayera a začíná psát i vlastní povídky. Zaujme další nakladatele a stane se profesionálním spisovatelem. V roce 1875 vyšla jeho povídka Old Firehand, v níž bylo poprvé zmíněno jméno Vinnetou. O tři roky později se v povídce Würgern (Mezi vrahy) objevilo poprvé jméno Old Shatterhand. Víceméně stejný hrdina vystupoval také v knihách situovaných do orientu, zde pod jménem Kara ben Nemsí. Na jeho dobrodružných cestách ho provázel Hadží Halef Omar.

May uveřejnil většinu svého díla nejprve na pokračování v časopisech, teprve od roku 1890 vycházely jeho romány knižně. Od r. 1892 vychází u freiburského nakladatele Fehsenfelda pod názvem Sebrané příběhy z cest. Mezi nejlepší a také nejslavnější patří vedle vinnetouovského cyklu romány Ve stínu padišáha, V zemi Mahdiho a dále Poklad na Stříbrném jezeře, Duch Llana Estacada či Petrolejový princ. Kvalita jeho tvorby je kolísavá, ale zájem nakladatelů je trvalý a koncem 19. století je May velice slavným autorem. Podniká mnoho cest, stále častěji se ztotožňuje se svými hrdiny. „Já jsem vskutku Old Shatterhand či Kara ben Nemsi a prožil jsem to, co vyprávím, “ tvrdí v době, když prodává fotografie, na kterých pózuje v kostýmu Old Shatterhanda.

01037578.jpeg

V roce 1899 se vydal do Orientu. Návštěva dějiště svých románů pro něj byla bolestnou konfrontací se skutečností. Odrazila se i v jeho další tvorbě. Po návratu do Německa je vytažena na světlo Mayova „kriminální“ minulost. V roce 1910 sepsal svou autobiografii Můj život a mé cíle a v prosinci 1911 nakonec vyhrál soudní spor se svým hlavním nepřítelem, zkrachovalým žurnalistou Rudolfem Lebiusem. Zemřel v 70 letech 30. března 1912 ve své Ville Shatterhand v Radebeulu v důsledku vysílení a prodělaného zápalu plic.

Na stanici Český rozhlas 3 – Vltava se k Mayovu dílu vrátíme během pěti srpnových čtvrtečních večerů. Nejprve čtyřdílným seriálem scénáristy a režiséra T. Vondrovice. Názvy jednotlivých dílů vypovídají jasně o obsahu: Indiánské léto (2. 8.) Rudý gentleman (9.8.), Ve stínu věčných lovišť (16.8.) Poslední výstřel (23.8.) Hlavních postav se zhostili Petr Kostka (Old Shatterhand), Boris Rösner (Vinnetou), Rudolf Hrušínský (Sam Hawkins), Hana Maciuchová (Nšo-či), Alois Švehlík (Tangua), Petr Haničinec (Santer) a další. 30. srpna pak uvedeme dramatizaci románu Syn lovce medvědů. Zde v hlavních rolích uslyšíte Josefa Beka (Dlouhý Davy, vypravěč), Čestmíra Řandu (Tlustý Jemmy), Miroslava Vladyku (Vohkadeh), Lukáše Vaculíka (Martin Bauman). Old Shatterhanda si zahrál Viktor Vrabec, Vinnetoua Václav Mareš.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.