Letos si připlatíme i za vánoční cukroví, pekárny nemají na čem ušetřit
Zdražuje téměř vše, a tak asi nikoho nepřekvapí, že si letos připlatíme i za vánoční cukroví. Právě pekárny mají bohužel omezené možnosti, jak ušetřit, pokud nechtějí propouštět nebo omezovat výrobu.
Jak uvádí Lenka Vondrovicová, vedoucí pekárny v Bořicích na Domažlicku, úsporná opatření týkající se spotřeby energií lze v provozu nastavit jen těžko. Trouby musí být zapnuté a v místnostech je třeba udržovat určité klima kvůli těstům, například kynuté potřebuje teplotu kolem 30 stupňů Celsia.
„Zdražení energií jsme samozřejmě pocítili. Oproti loňskému roku musíme platit o 100 procent více, nyní máme už k dispozici předpis záloh na rok 2023 a opět nám cena vzroste, tentokrát o dalších 20 procent,“ říká Lenka Vondrovicová. Kromě energií stoupají také ceny surovin. Nejvíce zdražil cukr, hned za ním je máslo a mouka.
Vyšší výdaje se bohužel musí promítnout v ceně výrobků. Pekárna zdražila vše od chodských koláčů přes cukroví až po zákusky a dorty, a to zhruba o třetinu, na což zákazníci zatím reagují o něco nižším objemem zakoupených produktů. Ačkoliv náklady na výrobu stále rostou, bořická pekárna zatím neplánuje omezovat výrobu ani propouštět zaměstnance.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Dluh narůstá, ale společnost nemá žádné příjmy. Likvidátor firmy Salia Group navrhuje její konkurs
-
Analytik o průzkumu: Překvapil mě nárůst stran mimo Sněmovnu. Možná zažívají renesanci
-
Ministryně pro vědu a výzkum Langšádlová končí. Rozhodla se podat demisi
-
Odliv Italů a příliv uprchlíků. Snížit migraci Meloniová nezvládla, před eurovolbami mění strategii