Letošní Rallye Šumava se účastní 70 posádek, titul chce obhájit Václav Pech

24. duben 2015

Už dnes startuje jubilejní 50. ročník největšího motoristického svátku v kraji. Poslední dva ročníky Rallye Šumava ovládl Plzeňan Václav Pech. Teď může přidat třetí výhru.

Už dnes startuje jubilejní 50. ročník největšího motoristického svátku v kraji. Poslední dva ročníky Rallye Šumava ovládl Plzeňan Václav Pech. Teď může přidat třetí výhru.

Silnější motor, rychlejší podvozek a lepší pneumatiky. To jsou úpravy, kterými český úřadující rallyový mistr Václav Pech vylepšil svůj Mini Cooper a vyráží za obhajobou titulu.

„Můžu říct, že miník je připravený a těšíme se moc, protože je obrovská konkurence," uvedl Václav Pech.

Otázkou je ale aktuální forma plzeňského jezdce. Poslední závod totiž absolvoval v prosinci. Šampion sám situaci rozhodně nepodceňuje.

Čtěte také

"Bude to složité určitě víc než ten loňský ročník, protože tovární tým Škodovky vytáhne novou zbraň Škodu Fabii R5, která zatím podle zpráv a testů by měla být opravdu dobrá. Navíc tovární tým se svým zázemím je vždycky těžké porazit. A jedou zase stará VRC, to znamená dvoulitrová auta, která jsou mnohem silnější než to naše, ikdyž jsou zase méně obratná."

Václav Pech ale nebude v letošním ročníku jediným nadějným jezdcem. Návrat na české tratě oznámil například také Pavel Valoušek s S2000.

Rallye Šumava Klatovy letos přináší změny

„Zkoušíme jet klatovský okruh opačně. Je to novinka nejen pro jezdce, ale i pro diváky to může být zajímavé. Zároveň byla pro 50. ročník připravena městská rychlostní zkouška, která začíná chvíli po tom okruhu, takže pro diváky velice zajímavé. Dokážou se přesunout bez problémů pěšky na tu městskou rychlostní zkoušku, která se jede v prostoru bývalých kasáren od tanku a po přilehlých komunikacích," popsal ředitel rallye Jiří Valenta.

Čtěte také

Po celé trase najdou návštěvníci vyznačená divácká místa. Mohou se navíc podívat na webové stránky rallye a rovnou si tam nejvhodnější místo vybrat. Dopředu tak přesně uvidí, kam bude vstup povolený a kam zakázaný. S ohledem na nemalé riziko při takovém závodu proto organizátoři upozorňují.

„Prosíme diváky, aby respektovali příkazy pořadatelů a aby opravdu stáli za tou hradící páskou, nikdy ne pod úrovní tratě, nikdy ne před pevnými překážkami a nikdy ne v únikových zónách."

Automobilová soutěž s nejdelší tradicí v Česku letos nabízí jezdcům 12 rychlostních zkoušek o celkové délce zhruba 150 kilometrů. Už tradičně si na své přijdou také ti, kteří mají raději vozy starší výroby. Pro ty je připravena Historic Vltava rallye. Program doplní ještě Rallye Šumava Legend, což je exhibiční jízda historických vozidel.

autoři: jnm , sch , en
Spustit audio