Levné zájezdy s přímým prodejem zboží

27. září 2004
Vaše téma

Levné zájezdy s přímým prodejem zboží. Jistě jste o tom slyšeli a mnozí z vás na takovém zájezdu i byli. Někteří se vrátili spokojení, jiní doslova splakali nad prodělkem. I když spíše by se mělo říci, že splakali sami nad sebou poté, co podlehli vábení dealerů a koupili zboží, které vlastně vůbec nepotřebují. Ve Vašem tématu jsme vám poskytli řadu informací o pravidlech hry kolem přímého prodeje.

Kupní smlouva není cár papíru. Takže když ji podepíšete a následně si uvědomíte, že jste udělali chybu, nemůžete ji jen tak hodit do koše a zaujmout postoj mrtvého brouka. To byste mohli dopadnout, jako žena, o které pro Vaše téma mluví Ida Rozová u občanského sdružení spotřebitelů Test.

Ida Rozová: Byla to mladá žena, byla to vysokoškolačka, byla na předvádění nádobí, podepsala smlouvu a nevyužila možnosti na odstoupení, protože to nádobí skutečně chtěla, navíc to bylo na splátky, takže ona nemá ani to nádobí. Ale potom nastaly existenční problémy, nemohla splácet a nereagovala částečně ani na přípisy, které jí od firmy přicházely, ani na soudní obsílky a zareagovala až nyní, když jí na dveře klepali exekutoři.

Může se stát, že obluzeni příjemným výletem a hezkým zacházením zakoupíte výrobek, nebo se k jeho koupi zavážete smlouvou. To se stát může. Ale jestliže doma zjistíte, že jste se unáhlili, měli byste vzít rozum do hrsti a jednat opravdu rychle. Od spotřebitelské smlouvy můžete ustoupit, ale za určitých podmínek. Ty nám připomene sekční šéf Ministerstva průmyslu a obchodu, Josef Tržický.

Josef Tržický: Spotřebitel může v určitém termínu, 7 dnech, od uzavřené smlouvy odstoupit. Je důležité říci, že toto odstoupení musí být provedeno písemně, na to se často zapomíná. Dopis, který odesílá firmě, by měl být doručen do firmy právě do těch 7 dnů, to znamená, že nestačí ten 7. den sednou, napsat dopis a odeslat ho, ale tady se musí jednat mnohem rychleji. Je to poměrně krátký termín a proto v současné době připravujeme návrh, aby tato lhůta byla prodloužena na 14 dnů.

A co ještě, ze zákona je dáno, že od smlouvy můžete ustoupit v uvedené lhůtě, ale pouze v případě, že smlouva byla uzavřena a teď pozor, mimo provozovnu.

Josef Tržický: To znamená, že je potřeba dát pozor na to, zda ta nabídka nebyla prováděna v provozovně toho podnikatele. Jsou případy, že ten zájezd vlastně končí tou nabídkou zboží v provozovně, která je řádně nahlášená na živnostenském úřadu, je označena tedy obchodním názvem firmy, IČO, jménem odpovědného pracovníka za provoz a pak samozřejmě je to složité se z takovéto situace vymanit.

Musíte si tedy dobře všímat, kde vlastně jste. I část restaurace nebo jiného podniku může být totiž prostorem, který má firma pronajatý. A nevěřte slibům, že od smlouvy můžete odstoupit telefonicky. To je varování Idy Rozové.

Ida Rozová: To je právě další past, která se objevuje, protože dealeři bez výjimky jim říkají, podepište ty smlouvy, když byste si to rozmysleli, zavolejte, to dáme nějak dohromady. Ale jestliže je něco uzavřeno písemně, tak vše, co se k tomu váže, opět musí být písemně. Prostě si pamatovat, co je psáno, to je dáno. Vůbec nestačí zavolat do firmy, že ten a ten výrobek nechci, že od smlouvy odstupuji. Musí se sednou, napsat to a poslat doporučeně, aby byl doklad o odeslání toho odstoupení od kupní smlouvy.

A ještě další varování od další chytré ženy. Miloslava Fléglová, mluvčí České obchodní inspekce pro Vaše téma říká. Jestliže dealer do vás hustí pod tlakem, že se musíte rozhodnout rychle, tak si dejte velký pozor.

Miloslava Fléglová. Bude tvrzeno, že jenom teď v této chvíli mají jedinečnou možnost si koupit fantastický výrobek, bez kterého do této doby je podivné, že vůbec mohli ještě žít. A jestli to neudělají teď, takže jsou úplně nemožní, neschopní, hloupí, protože teď je ta správná chvíle, kdy dostanou maximální výhody. Omyl. Jestliže něco pro mě jako spotřebitele není stejně výhodně dnes, zítra, za týden, za měsíc, pak to pro mě není výhodné vůbec.

Tak vám přeji jen samé výhodné obchody.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu