Libavský větrný mlýn přežil působení naší i sovětské armády. Dnes je v něm regionální muzeum

7. říjen 2021

Libavsko v Olomouckém kraji bylo v minulosti doslova protkáno větrnými mlýny. Dnes na území, které z větší části už desítky let spravuje armáda, najdete jen jediný. Nedávno obnovená technická památka stojí poblíž centra Města Libavá a slouží jako regionální muzeum.

Větrný mlýn holandského typu ve Městě Libavá je ojedinělou technickou památkou. A zároveň poslední ze čtyřiadvaceti, které se kdysi na území někdejšího výcvikového prostoru, později Vojenského újezdu Libavá, nacházely. Ostatní mlýny postupně zlikvidovaly československá a později sovětská armáda. V kraji už po nich nezůstala žádná stopa, protože se staly cvičnými střeleckými terči.

První zmínka o existenci větrného mlýna ve Městě Libavá je z roku 1875. Další pak z roku 1930. Tehdy byl, pro případ bezvětří, doplněn dieselovým motorem. O čtvrt století později už se ve zprávě památkového ústavu dočítáme, že jde o stavbu zchátralou vyžadující opravy. Ještě na počátku devadesátých let chyběla mlýnu střecha, měl rozbité podlahy, stěny pokrývaly nápisy v azbuce. Záchrana přišla v květnu roku 1994, kdy byl prohlášen kulturní památkou, a začalo se s jeho postupnou obnovou.

Větrný mlýn v Libavé

Jde o větrný mlýn holandského typu s jehlancovou otáčivou střechou. U země má průměr 9 metrů a tyčí se do výšky přibližně 12,5 metru. Kruhová, nepodsklepená stavba z lomového kamene je třípodlažní a má mírně kónický tvar. Střecha s břidlicovou krytinou je doplněná zkrácenou a pevnou replikou někdejšího větrného kola se čtyřmi lopatkami.

Větrný mlýn stojí v ulici 9. května v západní části obce Město Libavá v nadmořské výšce zhruba 550 metrů, přibližně 250 metrů od libavského náměstí, blízko kostela Povýšení sv. Kříže.

Větrný mlýn v Libavé

Z původního vybavení se ve mlýně, kromě hlavní hřídele, nedochovalo nic. Z iniciativy místního Okrašlovacího spolku Lubavia nakonec uvnitř skončily nalezené předměty po válce vysídlených německých obyvatel. S nimi pak kontrastují ty, které tam zanechali naši a sovětští vojáci.

Mlýn ve Městě Libavá není běžně přístupný, jen při mimořádných příležitostech. Technickou památkou vás ale členové spolku Lubavia ochotně provedou po předchozí domluvě. 

autor: Jana Zemková
Spustit audio