Liberec žije v napětí, mistrovství se blíží

10. únor 2009
Pod kůži

Škrabání lopat o chodník, vrčení uklízecích strojů - takové zvuky teď zní v centru Liberce o něco častěji. Město se připravuje na šampionát. Ne všechno ale obyvatele těší. Obávají se velkého množství lidí a složité dopravy.

Jako o klidu před bouří mluví někteří obyvatelé Liberce o těchto dnech v jejich městě. Mistrovství světa v klasickém lyžování začne za osm dní. V ulicích to zatím není příliš znát. Napětí tam ale je.

Příjezdovou cestu k náměstí před Libereckou radnicí křižuje oranžové auto. Na korbě lopaty, uvnitř parta uklízečů chodníků a ulic. O kousek dál smetá nedopalky cigaret a písek uklízeč s plastovou popelnicí na kolečkách. "Jak slezl sníh, tak se objevily papíry, listí a tak," uvedl muž, který udržuje pořádek ve svém rajónu.

Před radnicí muž v montérkách oškrabuje sloupy, na kterých v bezvětří zplihle visí městské vlajky. "Před tím mistrovstvím, aby to asi vypadalo. Byly na tom reklamní letáky a kdo si sem co nalepí. Sloup zůstane pořád hnědý," přiblížil svou práci.

Doslova "cvrkot" je také v hotelech, do kterých návštěvníci šampionátu dorazí. Uklízečky leští, doplňují ramínka ve skříních, technici ověřují, že funguje připojení na internet. To je teď totiž hlavní požadavek hostů. "Protože se tady budou pohybovat i redaktoři, reportéři z různých zemí, tak aby měli přístup k internetu. Máme wifi síť, kterou mohou v hotelu používat. Potom měli ještě malé požadavky, aby si mohli někde sednout a něco si promítat, případně mít trochu soukromější prostor. To je trošku problém, protože nemáme žádné salónky, ale v restauraci jim umožníme nějaké klidové místo, kde by to mohli zrealizovat," vysvětluje Dana Černá, ředitelka hotelu v centru města.

Dalším zásadním úkolem pro její tým je nastudovat dopravní omezení a tedy cestu, jak své zákazníky navigovat do hotelu. "V centru to bude třeba večer omezeno, protože tu budou vyhlašování cen vítězů a tak dále. Centrum bude večer uzavřené, tak si musíme rozplánovat hlavně dodavatele," vysvětlila.

Příjezdové cesty k náměstí Edvarda Beneše v Liberci míjí jedno auto za druhým. Už za týden tady brumlání motorů uslyšíme jen výjimečně, přesněji brzy ráno a v noci. Zásobování obchodů v centru bude těžší. A restauratéři už si plánují noční služby.

"Sezóna objednala coca-colu a řekli, že je od dvou ráno do deseti budou zavážet. To znamená, že musíme přijít ve dvě ráno do práce, protože v deset bude jiná práce. Takže asi takhle budeme těch 14 dnů, nebo kolik to je, bojovat. Nespát. Co to přinese, to nevíme," říká Ivan Duleba z restaurace - jen pár kroků od náměstí a jen pár kroků od desítek stánků, které v centru vyrostly.

O tom, jestli návštěvníci šampionátu přijdou i do jeho restaurace a jestli bude mít větší výdělek, se může restauratér zatím jen dohadovat. "Otázka je, kdo tady bude, jaké národnosti. Jsou národnosti, které vůbec nepijí, pak jsou Dánové, Norové, kteří tam mají prohibici, takže tady se třeba utrhnou, zase se naplní restaurace a zůstane plná. Takže nedokážu posoudit. Jestli se budou střídat, budou se vyměňovat, jestli budou hladoví, nebo jenom pít, jenom se ohřát..." dodal.

V Liberci se pravidelně konají závody, ale tak velkou akci jako mistrovství světa v klasickém lyžování, zažívá město poprvé.

Vstupenky na závody zatím na dračku nejdou

Mistrovství světa začne za týden a pořadatelé doufají, že na něj také přijdou nějací diváci. Moc se jich k tomu zatím nemá. Poslední čísla, kolik se prodalo vstupenek, nejsou k dispozici, ale ta z předchozích týdnů naznačují hodně nízký zájem. Proč? A čím se pořadatelé ještě snaží lyžařské fanoušky nalákat?

Lidé v Liberci a okolí nemají většinou k - v podstatě svému šampionátu nejlepší vztah. Od návštěvy je odrazují také ceny vstupenek, kritizované už od okamžiku jejich zveřejnění loni v létě. "Orientovali jsme se podle cen, které byly na předchozích šampionátech, tudíž ceny nejsou v žádném případě vyšší, naopak si myslím, že jsou v některých momentech nižší," říkala tehdy na tiskové konferenci na úřadu vlády prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová.

A dodala, že třeba při večerních skocích na velkém můstku pod tyto ceny nemohou jít. Bohužel, ani ve svém archivu se mi nepovedlo dohledat, za kolik byly vstupenky v Oberstdorfu a v Sapporu. Ale ono je to vlastně jedno. Tento argument stejně nezabírá. Toto je poznámka z veřejné debaty v Liberecké knihovně v minulém týdnu. "Tisíc, dvanáct set korun za vstupenku. Nevím, jestli to není rána pod pás, protože ta cena je nesmírně vysoká pro běžné lidi," zmírnil ceny pro skoky na lyžích pan Špringl.

Kvalifikace je za 1000, závod mužů za 1250 pro jednoho diváka. Není se co divit, že lístky nemizí závratným tempem. Možná i proto Kateřina Neumannová slibuje: "Plánujeme možnost koupě vstupenek takzvané čtvrté kategorie, které by nebyly na tribuny, ale byly by na tu část sjezdovky, kde je ale na areál také velice dobře vidět. Takže si myslím, že i do skokanského areálu bude možno se dostat za relativně lidové peníze."

To říkala Kateřina Neumannová minulou středu. Ale o tom, že by se něco takového uskutečnilo, zatím nikde ani zmínka. Liberečané obecně ale mohou využít i slevu. "Samozřejmě si nemůžeme dovolit až tak významně zvýhodnit obyvatele Liberce, ale dvacetiprocentní sleva pro ně už existuje," doplnila.

Původně stanovené ceny snížit nelze, jen chystat další podpůrné akce. Třeba pozvat aspoň na běhy žáky a studenty, kteří nebudou mít ve druhém týdnu mistrovství jarní prázdniny. "Domluvili jsme se na takzvaném školním programu vstupenek. To znamená, že ředitelé škol obdrží limitovaný počet volných vstupenek právě na druhé období mistrovství světa, kdy budou moci školy v rámci vyučování po dohodě s vedením školy navštívit některé ze závodů," přiblížila Kateřina Neumannová.

Těch vstupenek je ale 2000, a to na zaplnění areálů stejně nestačí. V Liberci a okolí také chybí nadšení pro věc. "Bohužel mám pocit, že Liberec jako Liberec, jako občan, že jsme z toho trošku out," řekl při veřejné diskusi pan Prchal. Vzhledem k tomu, že za svá slova sklidil potlesk, asi to nebude názor ojedinělý.

Kateřina Neumannová přesto doufá: "Myslím si, že prvním dnem šampionátu si lidi cestu na sportoviště najdou a nálada, až přijedou cizinci, až se začnou po městě potulovat Norové, Švédové, bude úplně jiná. Jsem přesvědčená, že nakonec i atmosféra ve městě bude bezvadná a budou na ni všichni rádi vzpomínat."

Na to, kolik se nakonec skutečně prodá vstupenek z kapacity 30tisíc ve Vesci a 15 tisíc na Ještědu si také musíme ještě více než týden počkat.

Kvůli šampionátu se budou obchody zásobovat v noci

Doprava v centru Liberce bude od příštího týdne omezená. Podnikatelé z okolních obchodů teď zjišťují, zda a případně kdy budou moci navážet zboží.

Nejužší centrum Liberce bude pro auta nepřístupné. Obyvatelé budou parkovat jinde, dostanou totiž nová dočasná parkovací místa. A zatím podle informací magistrátu nikdo nové místo pro své auto nereklamoval. Podnikatelé, kteří mají na náměstí nebo přilehlých ulicích obchody, budou mít omezenou možnost zásobování. A protože někteří z nich týden před šampionátem stále nevědí, jestli se autem k provozovně dostanou nebo ne, dotazují se v městském informačním centru.

Jako tato pracovnice elektra: "Netuším, protože máme dva sklady. Jeden máme v kamenném krámu, druhý máme mimo. Takže potřebuji vyřešit, jak si budeme vozit zboží. Nebo naši zákazníci, kteří si pro zboží jezdí sami, jestli se k nám dostanou, abychom to netahali přes půlku města. Zatím to vypadá, že se k nám nedostanou. To znamená, že zásobování bude fungovat od 11 večer, do 10 ráno. Potom bez výjimky nikdo. Myslím, že to není dořešené, domyšlené, protože beru to, že nám to změní život, ale ne, abychom byli omezovaní."

Fakt, že s nimi předem nikdo změny v dopravě v centru města neprojednal, se nelíbil ani dalším podnikatelům, se kterými jsem mluvila.

Jak na to reaguje magistrát? Čím to vysvětlil?

Dívá se na to z trochu jiné strany - omezení tady je, ale není celodenní. Mluvčí města Martin Korych vysvětluje, že Náměstí Edvarda Beneše a přilehlé uličky budou zásobeny v noci a ráno. "Od 23 hodin do 10 ráno budou moci všichni majitelé obchodů a restaurací navážet své zboží. Nechtěli jsme je omezit úplně, vyšli jsme maximálně vstříc. Na druhou stranu je potřeba zajistit bezpečnost a z celého náměstí vytvořit bezpečnostní zónu," řekl Martin Korych.

A musím prozradit, že podnikatelům i mluvčímu magistrátu se pletou hodiny, kdy budou moct zásobovací auta do centra najíždět. Každopádně restauratér z Moskevské ulice mi řekl, že už sepisuje noční služby, protože limonády mu budou navážet po druhé hodině ráno.

A co záchranná služba nebo hasiči? Ti by omezení vjezdu do centra Liberce během šampionátu mít neměli!

Nemají ho - nemají omezení vjezdu. To by magistrát neměl povolit, řekl mi mluvčí Korych.

Magistrát tedy s omezením vjezdu souhlasil. Kdo o něj žádal? Kdo v Liberci rozhodl o tom, jaká pravidla pro vjezd aut do centra budou platit?

Návrh podal Organizační výbor šampionátu. Řekl mi to mluvčí magistrátu. Město pak má za úkol žádost projednat a pokud není v rozporu se zákony nebo místními vyhláškami, tak ji povolí. Magistrát ale má možnost udělat úpravy a v případě centra Liberce před šampionátem to podle Martina Korycha udělal - původní žádost organizačního výboru byla přísnější.

"Magistrát má vyjadřovací povinnost. To je například to omezení uzávěrky, která by měla být na náměstí a v přilehlých ulicích. Pro organizační výbor by bylo možná nejlepší uzavřít tuto lokalitu po celý den, my jsme prosadili aspoň zkrácení této uzavírky," dodal mluvčí libereckého magistrátu. Doprava v Liberci tedy je a během šampionátu bude téma číslo jedna.

Dostalo se vaše dítě do kina na film, po kterém má noční můry? Ještě vydržte, nová směrnice ministerstva kultury o určování hranice přístupnosti se odkládá. Nalaďte si ve středu 11. února Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: kyk , blč
Spustit audio

Více z pořadu