Libor Dvořák: Prigožin v Súdánu

6. květen 2023

Přestože zakladatel a majitel ruské Wagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin něco podobného ještě nedávno popřel, jeho žoldácká armáda, významně se angažující ve Středoafrické republice, ale také v Libyi či Sýrii, už léta operuje i v Súdánu, aktuálně zmítaném občanskou válkou.

Ministerstvo financí Spojených států už před třemi léty prohlásilo, že společnost M Invest, patřící právě Prigožinovi, byla vždy „především zástěrkou pro činnost wagnerovců operujících v Súdánu“.

Čtěte také

Výměnou za zbraně a výcvik vojáků i paramilitárních jednotek společnost M Invest „získávala koncese na geologický průzkum súdánských zlatých zásob“. Situaci značně zkomplikoval pád dlouholetého súdánského diktátora Umara al Bašíra, ovšem Wagnerova soukromá armáda „dál rozšiřovala portfolio těžařských společností v Súdánu“.

V pašování súdánského zlata Rusku pomáhaly obě strany současného konfliktu. Informace o úzkých vazbách Moskvy se Silami rychlého nasazení (RSF) ovšem podle Ariela Cohena z Atlantické rady opravňují k domněnce, že Prigožin sází na vítězství právě této strany konfliktu – zejména s přihlédnutím k tomu, že RSF kontroluje zásadní díl súdánských zlatých zásob.

V zájmu Ruska?

Čtěte také

Súdán je ovšem jen segmentem daleko širší Prigožinovy strategie při poskytování bezpečnostních služeb autoritářským režimům nestabilních zemí černého kontinentu výměnou za podíl na zisku z těžby tamního nerostného bohatství, a to nejen zlata. Tuto strategii wagnerovci ve prospěch především svého zakladatele a majitele uplatňují ve značné části Afriky.

Přes četná falešná Prigožinova prohlášení, že jeho lidé „přinášejí do Afriky stabilitu“, jsou četní západní politici a analytici přesvědčeni, že Rusko si právě prostřednictvím Prigožinových v Súdánu a dalších afrických zemích počíná jako parazit: loupí tu přírodní bohatství, brání vzniku demokratických vlád a v zájmu zabezpečení svých ohavných aktivit stále častěji uplatňuje násilí.

Libor Dvořák

Přísně vzato nic nového pod sluncem. Podobně si přece v Africe, v arabském světě či v Jižní Americe počínal i Sovětský svaz, který ovšem také do těchto oblastí světa vyvážel svou komunistickou ideologii. Tím se dnešní ruští neokolonialisté obtěžovat nemusejí, a otázka tak už tkví jen v jednom jediném: operuje pan Prigožin v Africe v zájmu Putinova Ruska, anebo v zájmu čistě soukromém?

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio