Lída Rakušanová: Břidlicový plyn opět na pořadu dne

2. prosinec 2022

Bude to začátkem března 10 let, co v Náchodě demonstrovaly stovky lidí proti plánům zahraničních firem zkoumat tamní ložiska plynu, skrytých v břidlici. Kilometry hluboké průzkumné vrty se měly dělat od Broumovska až po Krkonošský národní park. Ministerstvo životního prostředí nebylo proti. A to navzdory nebezpečí, že případnou těžbou, při níž se pod zem pumpují chemikálie, může dojít ke kontaminaci spodních vod a lidem v postižených oblastech se bude otřásat země pod nohama.

Obyvatelé americké Oklahomy, kde se břidlicový plyn těží už řadu let, by o tom mohli vyprávět přímo horory.

Čtěte také

Průzkumy naopak před více než 10 lety povolilo Polsko, jehož ložiska jsou podstatně větší než v Česku. Obdobně je tomu na severu Německa, ale například i v Rakousku na hranicích s jižní Moravou. Celkem se dnes pod evropským kontinentem odhaduje objem břidlicového plynu, který by se dal vytěžit tzv. „nekonvenční metodou“, na 14 bilionů kubických metrů.

Ovšem za podmínek, které byly ještě před pár lety v hustě obydlené Evropě natolik nepřijatelné, že je prakticky všechny státy zakázaly. Naposled to udělala v roce 2019 Velká Británie. Už tehdy ale mnozí odborníci na energetickou bezpečnost tvrdili, že odmítnout břidlicový plyn si Evropa natrvalo nemůže dovolit.

Co bude příští zimu?

Čtěte také

A jejich slova se evidentně naplňují dřív, než si mysleli. Vzhledem k ruské agresi vůči Ukrajině a následným horentním cenám plynu vzala nová britská vláda zákaz těžby plynu z břidlice už zase zpět. A Viktor Orbán letos v létě oznámil, že v rámci boje proti energetické krizi se v jihovýchodním Maďarsku, v oblasti kolem Békése, bude těžit i břidlicový plyn, a to co nejdřív, prý už v příštím roce.

O těžbě plynu z břidlice, jakkoli jde o metodu nanejvýš spornou, se ale z iniciativy liberální strany Svobodných, která je členem vládní koalice, začíná mluvit také v Německu. Zatím sice s otazníkem, vyvolávajícím bouřlivý odpor především z německé strany Zelených. Co ale bude příští zimu, nikdo netuší.

Lída Rakušanová

Oprávněné obavy vzbuzuje v každém případě fakt, že plány na těžbu plynu z břidlice vyzněly před deseti lety do ztracena ani ne tak kvůli životnímu prostředí, jako spíš proto, že se to mezinárodním těžebním společnostem vzhledem k vysokým nákladům jednoduše nevyplácelo. Teď je situace zcela jiná. A životní prostředí je ohroženo víc než kdykoli dřív. Už proto, že na jeho obranu by tentokrát museli jít lidé do ulic ne po stovkách, ale statisících.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio