Lída Rakušanová: Děláme to, co je správné

3. únor 2023

Když se premiér Petr Fiala vrátil loni v březnu, jen pár týdnů po přepadení Ukrajiny ruskými vojsky, z návštěvy bombardovaného Kyjeva a novináři se ho ptali, proč se vystavil takovému nebezpečí, odpověděl, že to udělal, protože je to správné. On a jeho polský a slovinský protějšek byli průkopníci: po nich se postupně vypravili za prezidentem Zelenským snad všichni špičkoví politici, co jich na západě je.

Vyjadřovat podporu těžce zkoušené Ukrajině osobní přítomností, jakkoli je to vzhledem k ruské agresi riskantní, je dneska v demokratickém světě naprosto běžné. Jednoduše proto, že je to správné.

Čtěte také

Ze stejného důvodu se půl roku předtím, 29. srpna 2020, vypravil předseda Senátu Miloš Vystrčil na Tchaj-wan, který Čína považuje už víc než 70 let za svou vzbouřeneckou kolonii. Na nátlak Pekingu má dnes s Tchaj-wanem diplomatické styky z celé Evropy už jenom Vatikán.

Vystrčil byl jedním – ne-li vůbec jediným – z nejvýše postavených evropských politiků, kteří se na Tchaj-wan v moderní historii odvážili. Jel tam nejen kvůli tomu, že je tato ostrovní země pro Českou republiku cenným hospodářským partnerem, který co do výše investic a počtu zde vytvořených pracovních míst strčí pevninskou Čínu hravě do kapsy, ale především, jak zdůraznil, s cílem ukázat, že Česko je svobodnou, suverénní, demokratickou zemí.

Havel a dalajláma

Čtěte také

Protože, jak prohlásil v parlamentu, když se tam o jeho úmyslu bouřlivě diskutovalo, „buď budeme hájit základní hodnoty a principy, na kterých fungujeme, jako jsou vláda práva, svoboda, suverenita či demokracie, anebo budeme počítat groše“.

Ve stejném duchu napsal nově zvolený prezident Petr Pavel na Twitter po svém pondělním telefonátu s tchajwanskou prezidentkou, že sice rozumí čínským výhradám, ale že „jsme suverénní země a děláme to, co považujeme za správné“.

Lída Rakušanová

Před třiceti lety postupoval obdobně Václav Havel, když pozval do Československa dalajlámu. I tenkrát mu zdejší politici vyčítali, že nám to Čína spočítá. Nespočítala. Setkání předních politiků s tibetským dalajlámou začalo naopak od té doby patřit k dobrému tónu v mnoha dalších demokratických zemích.

Po Petru Fialovi, Miloši Vystrčilovi a Václavu Havlovi navazuje Petr Pavel na tradici, na kterou můžeme být právem hrdí. Dělat to, co je správné, je příklad, který táhne.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio