Lída Rakušanová: Duhová páska jako alibi

25. listopad 2022

S dlaněmi na ústech se němečtí fotbalisté nechali při nástupu ke svému prvnímu utkání na mistrovství světa v Kataru zvěčnit na své teamové fotografii. Protestovali tak proti tomu, že mezinárodní fotbalová federace FIFA zakázala pod hrozbou sankcí jejich kapitánovi – stejně jako několika jeho kolegům z Evropy – mít při zápasech na znamení solidarity s LGBT komunitou na paži duhovou pásku.

Měla ji tedy, i když jen na tribuně, alespoň německá ministryně vnitra. Jako tichý protest nejen proti zákazu homosexuality ve většině arabského světa, ale především proti porušování lidských práv.

Čtěte také

Ze stejných důvodů prohlásil německý ministr hospodářství Habeck v televizi, že být kapitánem německého fotbalového týmu, tak by si na hřiště tu pásku klidně vzal. Aspoň by se prý vidělo, co to udělá.

Zrovna z jeho úst to ale moc věrohodně nezní: německá veřejnost má ještě v živé paměti, jak devótně se ukláněl svému katarskému kolegovi, když u něj v březnu orodoval za dodávky zkapalněného zemního plynu. Tehdy to rozhodně nevypadalo, že by se chystal tamní šejchy napomínat, aby dodržovali lidská práva.

Stoprocentní prospěch

Lze se bohužel obávat, že v budoucnu bude rozpor mezi obhajováním evropských hodnot a snahou najít zrovna v arabském světě náhradu za zemní plyn z Ruska stále markantnější.

Čtěte také

Ale kdyby šlo jen o plyn: Na emiráty a na Saúdskou Arábii sází Evropa a především Německo i při svém ambiciózním plánu vyrábět co nejdřív tzv. „zelený vodík“. Tedy energii, která je bezemisní jen za předpokladu, že se při její produkci spotřebovává pouze elektřina ze slunce a větru. K tomu má arabský poloostrov, podobně jako severní Afrika, klimatické předpoklady jako málokterá země světa.

Problém je, že tam jsou převážně státy s autokratickými a mnohdy až fundamentalistickými režimy, které si lidská práva odjakživa vykládají po svém. A na které je spolehnutí, jenom pokud mají ze spolupráce s Evropskou unií stoprocentní prospěch.

Lída Rakušanová

K čemuž se schyluje, protože na zafinancování přechodu arabských zemí od dlouhodobě už stejně neperspektivních fosilních paliv k udržitelným zdrojům se západní firmy hodlají velkoryse podílet.

Skoro to vypadá, jako by se Evropa, sotva se začala vymaňovat z jedné závislosti, ochotně řítila do druhé. I s duhovou páskou coby slušivou dekorací.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.