Lída Rakušanová: Putin není car. Kopíruje Stalina

29. červenec 2022

„Údělem ruského vedení je navracet území a upevňovat moc,“ prohlásil před pár týdny Vladimir Putin u příležitosti 350. výročí narození ruského cara Petra Velikého. A není pochyb o tom, že se jako Petr Veliký vnímá nejen on sám, ale že netouží po ničem víc, než aby ho tak viděl i svět. Zrovna tohle přirovnání ovšem kulhá, protože jako všichni ruští carové vedl sice imperiální války i Petr Veliký, ale západní Evropu obdivoval a svou zemi začal reformovat podle jejího vzoru.

Pod Petrem Velikým se Rusko vydalo směrem k modernímu státu, a to od oblékání, a dokonce pokutování za tradiční plnovous, přes reorganizaci státní správy a armády, až po potlačení vlivu církve a založení Akademie věd.

Čtěte také

Sice se dodnes traduje fáma, že Petr Veliký měl ve své závěti zaúkolovat své následníky, aby si podmanili celou Evropu. Ale pravdou je, že se jednalo o padělek, vyrobený ještě za Napoleona s cílem ospravedlnit jeho tehdejší tažení proti Rusku.

Agresivní snaha Ruska se od západní Evropy nikoli učit, ale když už ne ji dobýt, tak ji alespoň ovládnout a nastolit v ní ruský pořádek, je typická až pro 20. století. A jejím symbolem není car, ale Stalin. Komunistický krutovládce, který si co do počtu zmařených lidských životů nezadá s Hitlerem. Až na to, že Stalin masově vyvražďoval, až na výjimku polských válečných zajatců v Katyni, přednostně obyvatelstvo své vlastní říše.

V EU po putinovsku?

Čtěte také

Faktem v každém případě je, že to byl Stalin, kdo po druhé světové válce založil mýtus o Rusku jako o jediném opravdovém bojovníku proti fašismu, osvoboditeli národů a nositeli míru v Evropě. Legendu, kterou v posledních deseti letech rozvinul Vladimir Putin až do kultovní podoby.

Svou inspiraci Stalinem ale dokazuje Putin i mnohem konkrétněji než jen rozvíjením orwellovského newspeaku. Když se Stalin zasazoval v roce 1945 na konferencích se spojenci o odsun téměř 14 milionů Němců, po staletí usazených ve střední a jihovýchodní Evropě, do rozbombardovaného Německa, nechtěl jen vyhovět prezidentu Benešovi a spol. Byl přesvědčen, že tohle Evropa nevydrží. Že nastane rozvrat a Moskva rozšíří svůj vliv co nejdál.

Lída Rakušanová

Na nepokoje a chaos ve střední a západní Evropě sází teď i Putin. Dodávky ukrajinského obilí do Afriky znemožňuje v naději, že Evropu zaplaví zástupy hladovějících zoufalců. A s kohoutky na plyn a ropu si hraje v domnění, že Evropané přece nakonec musejí dát přednost vytopené kleci před tou svou komickou demokracií a pofidérní svobodou, když jsou tak zhýčkaní. Jak by to mohlo v Evropské unii vypadat po putinovsku, začíná předvádět Viktor Orbán.

Stalin se svého času přepočítal. Jaká bude Putinova bilance, záleží na nás.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio