Lída Rakušanová: Vláda Petra Fialy si kope hrob

15. červenec 2022

„Krev, pot a slzy“ slíbil před dvaaosmdesáti lety, na prahu druhé světové války, tehdejší britský premiér Winston Churchill svým voličům. Nic před nimi nezastíral. Nechlácholil je. Na rovinu jim řekl, že bez nich, bez jejich odvahy bojovat a ochoty se uskrovnit není možné zachránit Británii před agresorem. Jeho projev vešel do dějin.

Do dějin možná vejde i nedávný projev Petra Fialy k národu. Ovšem s opačným znaménkem. Je v něm mnoho slov o tom, že se lidé nemusejí budoucnosti bát, protože vláda nenechá nikoho padnout a o všechno se postará.

Čtěte také

Ale ani jedno slovo o tom, že to je jen a výhradně na každém z nás, na naší soudržnosti, solidaritě a celoplošné ochotě energiemi drasticky šetřit a odpustit si celou řadu doposud zcela samozřejmých věcí, co nakonec rozhodne, kolik plynu v zásobnících bude. A tím pádem i o tom, jaká bude kvalita života nás všech.

Jenže místo toho, aby se vláda spolehla na národ a nalila lidem čistého vína, zírá ochromeně jak na kobru na gejzír podpásovek a populistických nesmyslů z úst lídrů opozice. A snaží se je trumfnout vyprávěnkami o tom, kolik a kam nalije peněz. 

Jistě: finanční pomoc od státu je v těžkých časech nesmírně důležitá. Při současné inflaci, která se svým tempem vymyká všem předpovědím expertů, a při závratně stoupajících cenách energií vypadá ale i dobře míněná pomoc jako kapka na žhavé plotně.

Lidé nejsou hloupí

Slibovat teď lidem, že díky zrušení povinných plateb za obnovitelé zdroje ušetří od podzimu za každou spotřebovanou megawatt hodinu až 600 korun, stěží někoho nadchne v době, kdy nikdo netuší, kam se na podzim ceny energií vyšplhají a nakolik oněch šest stovek znehodnotí inflace.

Mnozí si naopak řeknou, proč vláda ruší zrovna platby za obnovitelné zdroje, když právě ty je přece třeba urychleně budovat, máme-li se v dohledné době zbavit závislosti na fosilních palivech z Ruska.

Lída Rakušanová, komentátorka

Lidé nejsou hloupí. Tuší, že je opozice láká na udičku s otrávenou návnadou a že vláda hraje divadlo, když předstírá, jak všechno zařídí. Frustrovaní jsou z toho právem. A pokud se vláda Petra Fialy nechá dál hypnotizovat opozicí a nedá národu najevo, že věří v jeho schopnost se v těžkých časech semknout a překonat nesnáze, kope si hrob.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio