Lidé dostávali peníze za neodvedenou práci. Je třeba se spokojit s nižšími platy, říká Zamrazilová

12. květen 2022

Jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky (ČNB) vedle znepokojených reakcí přineslo i propad koruny, která výrazně oslabila proti dolaru i euru. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové jde jen o krátkodobý výkyv. „Navíc centrální banka má jedny z nejvyšších devizových rezerv na světě v poměru k velikosti ekonomiky, takže má dostatečný prostor pro to, aby kurz posunula do úrovní, které považuje za žádoucí,“ uklidňuje.

Propad koruny vysvětluje tím, že trhy očekávaly, že budou úrokové sazby dále růst podle modelu centrální banky, podle kterého by nyní měly dosahovat až 9 procent.

Čtěte také

„Už po tom posledním zvýšení úrokových sazeb, tuším 31. března, jsem říkala, že bych zvyšování sazeb velmi obezřetně zvažovala, protože v této situaci ten model příliš nepomáhá,“ míní ekonomka.

Další zvyšování sazeb by dokonce mohlo být kontraproduktivní, protože některé podniky by nemusely být schopné splácet úvěry a zkrachovaly by. Nyní je proto třeba spíše vyčkat a vyhodnotit účinnost dosavadních opatření, na místě ovšem není sazby snižovat, soudí Zamrazilová.

Inflační povaha peněz z pandemie je jednoznačná. Stejně jako to, že země, kterým se nejvíce zvýšil veřejný dluh, mají nejvyšší inflaci.
Eva Zamrazilová

Čtěte také

Mezi ekonomy se vedou spory o to, zda je inflace v Česku poptávková, anebo nabídková. Zamrazilová připomíná, že během koronavirové krize dostávali lidé peníze za práci, kterou neodvadli, firmy za zboží, které nevyrobily a za služby, které neodvedly.

„Inflační povaha těch peněz je jednoznačná, stejně jako to, že země, kterým se nejvíce zvýšil veřejný dluh, mají dnes většinou nejvyšší inflaci,“ uvádí s tím, že k této poptávkové inflaci se poté přidaly i potíže na straně nabídky. Povaha inflace je tudíž smíšená.

Smiřme se s nižšími platy

Zamrazilová se obává zahraničního faktoru, kterým je vysoká inflace v eurozóně. „V této situaci, která je velmi dramatická, tak Evropská centrální banka vyčkává a velmi opatrně hovoří o tom, že ukončí kvantitativní uvolňování a začne zvyšovat úrokové sazby. Ale to je pozdě, rezignovala na cenovou stabilitu,“ kritizuje.

Čtěte také

Dále vysvětluje, že vysoká inflace v Česku má svůj původ i v devizových intervencích ČNB, které pomáhaly exportně orientovaným firmám a nenutily je k inovacím.

Na trhu práce je také více volných pracovních míst než nezaměstnaných a další faktor spatřuje v tom, že mzdy včetně té minimální rostly rychleji než produktivita práce.

„Inflace tak měla mnohem úrodnější podhoubí než v jiných evropských zemích,“ konstatuje s tím, že je bohužel třeba spokojit se s nižšími platy.

„Jestliže bude vyslyšen tlak odborů na to, aby se za této situace zvyšovaly mzdy, tak se jenom přilijí peníze pod inflační kotlík,“ uzavírá.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru v Interview Plus.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související