Lidé jsou bytosti, které selhávají, může se to stát každému, poukazuje na historii spisovatel Jiří Padevět

8. červen 2022
Záložka

„Tím, že zpracovávám ty hrůzy, si daleko líp uvědomuju, že pořád žijeme v dobrém světě. Ale pak začala válka na Ukrajině. Zároveň si myslím, že pomoc Čechů Ukrajině je hodně postavena na zkušenostech společnosti z roku 1968, kdy nás Rusko okupovalo,“ vypráví Jiří Padevět, „vychutnávač historie“, badatel a autor několika historických knih. Jeho nejnovějšími počiny jsou knížky 1945 a Kronika Protektorátu.

Jak zaznívá v anotaci knížky mikropříběhů 1945, Padevět čtenáře sugestivně vtahuje přímo do mezních životních okamžiků, nechává rozestoupit řádky učebnic a snaží se mezi nimi oživit to, co čas pohřbil pod tiskařskou černí – osudy jednotlivých lidí, kteří se pod vahou dějin buď zlomili, nebo ji dokázali unést.

Kniha Jiřího Padevěta 1945

„Už profesor Bedřich Loewenstein kdysi napsal: ‚Každý národ trpí historickým autismem, dívá se na historii z pohledu svého národa a moc nevidí, co se děje okolo.‘ U vnímání historie je ale důležité se na to zkusit dívat s odstupem,“ dodává Padevět, který se badatelsky snaží končit v 50. letech. Jde o období, které je nejtvrdší vůči obyvatelům Česka.

Poslechněte si rozhovor s Jiřím Padevětem a dozvíte se, kdy se u něj objevila touha objevovat historii, jak vznikají jeho mikropříběhy a na co dalšího se čtenáři a čtenářky můžou těšit.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.