Lidé můžou znovu přispět na obnovu historické Krafferovy zahrady v centru Jindřichova Hradce

8. únor 2023 15:15

V Jindřichově Hradci začala další sbírka na obnovu historické Krafferovy zahrady v centru města. Už loni lidé přispívali na vybudování zázemí, teď se můžou podílet na rekonstrukci takzvané hrnkovny.

„Zima je obdobím, kdy se toho udělá nejvíc. Zahrada spí, tak kolegové nastartují bagry a dělají se větší stavební práce. Na podzim se nám povedlo vysadit osmnáct velkých stromů, máme připravenou i nádrž na dešťovou vodu, kterou budeme sbírat ze střech,“ ukazuje Michaela Zudová z týmu zahradních architektů, kteří vracejí Krafferově zahradě život.

U zdi do Gymnazijní ulice, kterou teď město opravuje, jsou pozůstatky už zbouraných přístavků. „Tu část, kde je zeď opravená, bychom rádi letos zpřístupnili. Takovým naším cílem je otevřít maloobchodní prodej, alespoň v nějakém omezeném množství prodávat trvalky. Tento prostor by měl sloužit jako součást toho maloobchodu, případně pro jiné akce. Chystáme se udělat i nový skleník, kde by se mohly konat různé workshopy,“ líčí Michaela Zudová.

Čtěte také

V Krafferově zahradě zároveň díky sbírce vzniká nové zázemí. „Loni jsme uspořádali sbírku, do níž přispělo neuvěřitelných 600 dárců, a vybrali jsme velkou sumu peněz. Už bude hotová hrubá stavba a doufáme, že v létě se tam budeme stěhovat. To všechno díky podpoře lidí, kteří mají rádi Krafferovu zahradu, což mi přijde neuvěřitelné,“ komentuje architektka.

Letos mohou dárci podpořit obnovu historické zahrady znovu. „Založili jsme sbírku na takzvanou hrnkovnu. To je taková zahradnická dílna uprostřed zahrady, která pochází asi ze 70. let, čemuž odpovídá i její stav. Potřebovali bychom tuto budovu zrekonstruovat, abychom měli kde pracovat,“ upřesňuje Michaela Zudová.

Na obnovu takzvané hrnkovny v Krafferově zahradě v Jindřichově Hradci by tým zahradních architektů chtěl vybrat 100 tisíc korun. Lidé můžou prostřednictvím sbírky přispívat do konce února.

Spustit audio

Související