Lidé na vozíku mají novou naději. Australským chirurgům se podařilo přepojit nervy po úrazu páteře

24. červenec 2019

Tetraplegikům ochrnutým na všechny čtyři končetiny je možné v některých případech vrátit hybnost rukou. Australští lékaři dokázali postiženým lidem pozměnit zapojení nervů. Zvládnou se najíst, odemknout dveře nebo se sami umýt.

Vědeckou studii publikoval odborný časopis The Lancet. Do výzkumu se zapojilo 16 lidí, kteří byli zcela odkázaní na péči druhých. Lékařský tým z Austinovy nemocnice v australském Melbourne podotýká, že operace se nehodí pro každého a zatím se pacientům vrátila „pouze schopnost ohnout loket a sevřít ruku.

Srdce jako důkaz. Pentagon vyvinul laser, který zločince usvědčí podle jejich srdečního rytmu

Laser by měl být schopný identifikovat osoby až na vzdálenost 200 metrů. (ilustrační foto)

Prototyp laseru s názvem Jetson má mít podle vývojářů až 95% úspěšnost. Jeho největší předností by měla být vzdálenost, na kterou dokáže jednotlivce identifikovat. Nepatrné vibrace na povrchu osob, způsobené srdečním rytmem, umí laser pomocí infračerveného paprsku změřit až na vzdálenost 200 metrů. Proniknout navíc zvládne i přes tenčí vrstvy oblečení, jako je košile a sako. 

Hlavní autorka studie, Natasha van Zylová, pro BBC uvedla, že pro pacienty je to zásadní změna: „Vrátí se do práce, zapojí se do rodinného života, budou nezávislejší, lépe se o sebe postarají. Navrátí se jim soukromí.“

Pacienti po operaci nejsou schopni jemných pohybů, ale dosáhnou na stůl pro jídlo a pití, mohou odemknout dveře, psát nebo si zajistit základní hygienu. Jeden z pacientů dokonce začal hrát ragby pro vozíčkáře.

Prsty ovládají nervem, který původně otáčel rukou

Účastníci studie ochrnuli po úrazu krční páteře, horní končetiny tak nedostávaly z mozku potřebné povely.

„Když máte zraněnou páteř, signály se nedostanou pod postižené místo. Chirurgové proto vzali nervy, které vybíhají z míchy nad zraněným místem a které normálně vedou nad horní končetinou, nervy přerušili a fyzicky je napojili na ty, které vycházejí z poškozené části míchy,“ vysvětlila profesorka Tara Spires-Jonesová z univerzity v Edinburghu.

Exoskelet ReWalk zvládá i chůzi po schodech, říká obchodní ředitel izraelského start-upu

exoskeletweb_dsc7758_170511-104641_jra.jpg

Letošní festival vědeckých novinek z domova i zahraničí Týden inovací hostil mimo jiné izraelský start-up ReWalk. Ten vyvíjí už šestou generaci robotického exoskeletu, který umožňuje paraplegikům vstát z invalidního vozíku. Zájem o něj dokazuje zatím prodaných 500 kusů po celém světě.

Přepojení nervů ale není pro tělo jednoduché. Pacienti si museli zvyknout, že pohyby rukou ovládají jinými nervy, než které k tomu byly původně určené. Například prsty na rukou ovládají nervem, který původně dával pokyn k otočení ruky. Lidský mozek je ale schopný se tomu přizpůsobit.

Jedna z nejhorších bolestí v životě

Celkem chirurgové přepojili 59 nervů. Jen ve čtyřech případech se napojení nezdařilo. Úspěch takové operace podle autorů závisí na druhu zranění. Někteří lidé mají míchu poškozenou natolik nebo v tak nepříznivém místě, že z ní nelze odebrat zdravé nervy. Dalším faktorem je doba, která uplynula od úrazu. Do studie lékaři vybrali lidi do 18 měsíců po úrazu. Nejlepších výsledků dosáhli v případech, kdy od úrazu uplynulo půl roku až rok.

Jeden z pacientů popsal léčbu jako jednu z nejhorších bolestí, kterou v životě zakusil. Pacienti se také musí rozhýbávat, rehabilitovat, takže samostatnosti si užívají až několik let po operaci.

Podle autorů studie se podobně těžký úraz přihodí každý rok 250 tisícům lidí na celém světě. Tetraplegik pak potřebuje trvalou péči, úraz zasáhne i rodinu a blízké, takže počet i nepřímo postižených osob je mnohem větší.

autoři: Martin Srb , kr | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související