Lidé přispívají na výběh pro osiřelou jezevčici jménem Jenda. Do přírody už se vrátit nemůže

30. leden 2022 13:50

I pacient může být roztomilý, jak se můžete přesvědčit v reportáži Věry Hájkové. Zamíříme totiž do Záchranné stanice v Pavlovicích u Vlašimi. Mají tam malého jezevce, dostal od nálezců jméno Jenda, i když je to holka. Do přírody už se vrátit nemůže, a tak ochránci vypsali sbírku na nový výběh.

V dubnu loňského roku volali nálezci do Záchranné stanice pro živočichy Vlašim, že se poblíž chatové osady u Čáslavi potuluje malý jezevec. Po příjezdu na místo ošetřovatelé viděli, že je kromě své nevyspělosti ještě zraněný na hlavě. Po chvíli pátrání objevili jezevčí noru a u ní další mládě, bohužel mrtvé. Obě jezevčata měla zranění na hlavě, pravděpodobně byla pokousána. Nálezci se domnívali, že se jedná o samečka a tak ho pojmenovali Jenda. Později se ukázalo, že je Jenda samice, ale jméno už zůstalo. Od té doby doposud jezevčice přebývá v záchranné stanici, kde však nemá vhodné podmínky pro trvalý pobyt a proto by se měla co nejdříve přestěhovat do paraZOO do voliéry, která bude pro ni „šitá na míru“.

"Jenda se dostala do záchranné stanice vloni na jaře. Došlo u ní ke kombinaci toho, že byla malá, opuštěná a zároveň byla zraněná. Bylo to mládě ještě závislé na mléce, a tak, jak se u šelem stává, zvykla si na naši péči. Z toho důvodu už ji nemůžeme pustit do volné přírody," vysvětluje ředitelka záchranné stanice Alena Konvalinová. 

„V současnosti nemáme žádnou voliéru v paraZOO volnou a proto ji budeme muset vystavět,“ doplňuje hlavní ošetřovatel paraZOO Martin Hůlka. Z toho důvodu záchranná stanice vyhlašuje veřejnou sbírku JENDARUJ!, která pomůže voliéru zafinancovat.

„Náklady na voliéru budou asi 280 000 Kč a zajistí Jendě plnohodnotný život i když v lidské péči,“ upřesnil Hůlka. Voliéra by měla jednak splňovat podmínky na chov tohoto druhu v zajetí, ale také umožnit jezevci, aby mohl naplňovat své biologické potřeby jako hrabání apod. „Samozřejmě bude mít Jenda ve voliéře celou řadu podnětů a hraček, abychom předešli vzniku stereotypního chování,“ řekl Martin Hůlka a doplnil, „Jenda vyrostla s lidmi a oproti ostatním jezevcům je aktivní přes den, tudíž očekáváme, že z ní budou návštěvníci paraZOO nadšení, protože si budou Jendu moct prohlédnout zblízka.“

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio