Lidé se pokusili domestikovat zubra evropského, vznikl dokonce kříženec s krávou zvaný zubroň

22. červenec 2021

Největším volně žijícím přežvýkavcem v Evropě je zubr evropský. V České republice ho ale můžete spatřit jen v zoologických zahradách nebo v uzavřených oborách. I když byl kdysi součástí naší přírody, lidé ho na konci středověku vyhubili.

Ve volné přírodě v současné době žije kolem 6 300 zubrů evropských. Vyskytují se v Polsku, Bělorusku, Rusku a v pobaltských státech. 

Samec zubra váží skoro tunu, samice jsou asi o polovinu lehčí. Výška samce je také úctyhodná. Muž vysoký přes 190 centimetrů by musel ještě zaklonit hlavu, aby mu viděl do očí.

„Co se týká potravy, zubr je klasický spásač, který vyhledává kvalitní travní porost. Podle různých výzkumů mu příliš nechutnají náletové dřeviny,“ doplňuje myslivecký odborník a pedagog Vladimír Hanzal z Českých Budějovic.

Zajímavostí je, že byly učiněny pokusy o domestikaci zubra evropského, tedy jeho přetvoření z divoce žijícího na zvíře vhodné k chovu. Experimenty se uskutečnily v Polsku, kde vznikl kříženec s krávou zvaný zubroň. Byly však neúspěšné a odborníci došli k názoru, že domestikace zubra je neperspektivní.

Podrobnosti o zubrovi evropském přináší magazín Máme rádi zvířata. Dále pořad nabízí rozhovor o etologii a také o karasovi obecném.

Spustit audio

Související