Lidé se ptají na dávky a bojí se šmejdů. Občanská poradna v Chrudimi pomáhá online i doma

20. leden 2023

Občanská poradna Oblastní charity Chrudim slaví dvacet let. Za tu dobu se na její pracovníky obrátilo deset tisíc klientů a odborníci vyřídili dvanáct tisíc dotazů.

„Lidé se ptají na konkrétní řešení, které se týká například neutěšené finanční situace v mnoha rodinách. V posledních měsících jsme zaznamenali i případy podvodů, se kterými se lidé setkávají při prodeji věcí na internetových serverech. Jsme tu pro lidi bez rozdílu věku a neodmítneme ani klienta, který není z Chrudimska,“ říká zástupkyně Oblastní charity Chrudim Pavla Morávková.

Nenechte se okrást při žádosti o dávku

V posledních týdnech se stále více vyskytují podvodné emaily a esemesky, které se tváří jako zprávy od Ministerstva práce a sociálních věcí. Vyzývají konkrétní adresáty, aby rozklikli odkaz a vyplnili číslo svého účtu, kam jim dávka přijde. Jedná se o podvod.

„Podvodníkům nahrává právě to, že lidé řeší tíživou finanční situaci a nabízený nárok na dávku je potěší. Proto ještě jednou velmi varujeme před vyplňováním bankovních účtů na internetu.  My v poradně nabízíme nejen aktuální informace. Pomůžeme vyplnit formulář nebo klientům dojdeme na úřad. Pokud máte zdravotní problémy, nabízíme i to, že dojedeme za vámi a poradíme v domácích podmínkách,“ říká tisková mluvčí Oblastní charity Chrudim Michaela Horníčková a doplňuje kontakt: poradna@charitachrudim.cz.

Poradna má nové místo v centru

Občanská poradna Oblastní charity Chrudim sídlila více než 19 let na chrudimské faře. Loni v dubnu se přestěhovala do ulice Radoušova 1420. „Poradna je teď ve větší blízkosti městského úřadu a úřadu práce, máme bezbariérový vstup, čekárnu i dvě konzultační místnosti,“ pochvaluje si Michaela Horníčková. A Pavla Morávková dodává: „Chtěli bychom moc poděkovat všem, kdo přispěli do Tříkrálové sbírky. Letos zřejmě padne rekord!  Momentálně máme vybráno 1 300 000 Kč. Část výtěžku věnujeme právě na služby Občanské poradny v Chrudimi, které jsou díky Tříkrálové sbírce stále zdarma.“

Oblastní charita Chrudim získala ocenění od Pardubického kraje. Za co? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související