Lidé si myslí, že když vymění partnera, bude jejich život lepší, uvádí psychoterapeut Lucian Kantor

23. březen 2021

Nevěra je obrovský náraz na naši psychiku. Nutí nás dělat zbrklá rozhodnutí. Zpomalte a promyslete si to, radí psychoterapeut Lucian Kantor.

„Dobré je vybrat si jednoho člověka, kterému věřím a vím, že informace u něj zůstane. Nejlepší je jít za odborníkem, který se nebude snažit zalíbit člověku, který prožívá krizi, ale poskytne mu podporu. Ve své praxi se setkávám s tím, že nevěry jsou odhaleny v ten nejhorší čas, před Vánoci nebo když je žena těhotná. Když si pár nerozumí, tak nevěru zvládá lépe, protože ví, proč k tomu došlo.“

Do vztahu je třeba investovat

Kde nevěra vzniká? „V mé praxi to je buď na pracovišti, nebo jsou to nevěry se starými láskami. Jiní jsou vztahem unaveni a hledají rozptýlení na sociálních sítích,“ dodává Lucian Kantor. „Nevěra je, když jeden z partnerů překročí intimitu druhého. Pro někoho je nevěra líbání, pro jiného sexuální akt.“

„Často se stává, že náš nezájem o partnera připisujeme jemu. Třeba, že je málo romantický nebo romantická. Lidé hledají chybu v jiném, a myslí si, že když vymění partnera, bude jejich život lepší. Když chci žít ve šťastném vztahu, tak do něj musím investovat,“ připomíná Lucian Kantor.

Je intimní psaní na sociálních sítích nevěra? Dokáží se partneři po nevěře a rozvodu k sobě vrátit? Co s nevěrou odhalenou v 70 letech?

Spustit audio

Související