Lidé v Chýšti nechtějí skladovací haly u obce, podepisují petici

25. únor 2022

Malou vesnicí Chýšť na Pardubicku hýbou v těchto dnech emoce. Někteří lidé zazlívají vedení obce, že zvažuje prodej lukrativních pozemků pro možnou výstavbu skladovacích hal v blízkosti dálnice D11. Proti záměru teď proto podepisují petici. Vedení obce kritiku odmítá, pod tlakem veřejného mínění ale přistoupilo na to, že o prodeji polností rozhodnou sami obyvatelé.

Obec Chýšť zvažuje prodat pozemky v západní části katastru u výpadovky na Chlumec nad Cidlinou a nedaleko nájezdu na dálnici D11. Jde o plochu o výměře asi 6 hektarů, která je v současné době využívaná k zemědělským účelům.

„Prodej obecního majetku téměř za jakýmkoli účelem není ve veřejném zájmu. Nota bene pokud je to prodej za účelem výstavby logistických hal nebo i hal pro lehký průmysl,“ říká organizátor petice a místní obyvatel Jiří Hvaránek a dodává, že se pod petici podařilo sehnat 79 podpisů místních obyvatel.

Podle Havránka si nepřejí, aby jen pár stovek metru od obce vzniklo na obecních pozemcích třeba logistické centrum. O jeho výstavbu má tady zájem společnost CBRE, potvrdil nezávislý starosta Miroslav Sirůček s tím, že územní plán Chýště takovou výstavbu na dotčených pozemcích připouští.

„Pro obec by to mělo to, že bychom dostali peníze z prodeje pozemku a následně to mohl použít na zhotovení ČOV nebo aspoň její části. Dále by se tady jednalo o to, že lidi z naší vesnice a z okolních vesnic by nemuseli dojíždět za prací,“ dodal Sirůček.

Lidé rozhodnou v referendu

Starosta zároveň tvrdí, že by průmyslová zóna neměla výraznější dopad na životní prostředí, doprava by podle něj vedla pouze z dálnice do průmyslové zóny a obci by se vyhnula úplně. Žádná smlouva o prodeji parcel ale podepsaná není a prozatím ani nebude. Vedení obce totiž občanům slíbilo, že o prodeji obecních pozemků budou moci rozhodnout v referendu.

„Zastupitelstvo obce Chýšť vyhlásí referendum, v kterém se občani jasně rozhodnou k tomu, zda na našich dvou pozemcích má být nějaký investorský záměr, nebo zda ponechat pozemky v klidu,“ dodal Sirůček.

Termín pořádání referenda zatím ale obec nezná, teoreticky by se ale dalo spojit s podzimními komunálními volbami.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související