Lidé v Holicích sami rozhodnou, jak vylepšit okolí svého bydliště. Nejlepší návrhy podpoří radnice

7. září 2022 09:15

Nelíbí se vám nevzhledná zákoutí, rozbité lavičky a počmárané odpadkové koše? A co vám ve městě naopak chybí? Pokud máte nápad, co zlepšit ve vaší ulici, můžete to sami změnit, aniž byste sáhli do vlastní kapsy. Takovou šanci mají teď lidé v Holicích na Pardubicku, kde se i letos můžou podílet na rozhodování o tom, za co bude radnice utrácet peníze z městského rozpočtu.

S konkrétním nápadem může přijít každý člověk starší 15 let s trvalým bydlištěm v Holicích a návrh smí podat, pokud pod něj získá deset podpisů od svých spoluobčanů. Navrhovatel podle návodu vyplní formulář a pak ho buď osobně, nebo elektronicky podá na podatelnu města. Musí to ale stihnout nejpozději do 10. října letošního roku.

Vítězné návrhy vyberou místní

O vítězných návrzích na podzim rozhodnou obyvatele Holic v hlasování. Tři projekty s největším počtem získaných hlasů pak posoudí a schválí radnice a následně i uskuteční. Na každý má vyčleněných maximálně 150 tisíc korun, v součtu tedy skoro půl milionu.

Čtěte také

Rozdělování peněz z tzv. participativního rozpočtu je navíc svázané přísnými pravidly a není možné je přidělovat na projekty s nějakým náboženským, politickým nebo komerčním podtextem. Naopak vítané jsou projekty třeba na obnovu zeleně, opravy veřejných míst a zákoutí, parků, cest nebo dětských hřišť apod.

Poprvé se takhle lidé v Holicích mohli do dění ve městě zapojit už vloni, nápadů od lidí se sešlo několik, nakonec uspěly dva. Prvním bylo vylepšení autobusové zastávky na cestě z Holic do Velin a tím druhým obnova přírodního území v místní části Na Březině, kde vznikla nová lavička se stolem.

Takzvané participativní rozpočty fungují na řadě míst a někde už i delší dobu. Náměty na zlepšování kvality života ve městě můžou lidé podávat radnicím nejenom v Chrudimi, Litomyšli a Holicích, ale i v Heřmanově Městci, Lanškrouně, Moravské Třebové, Ronově nad Doubravou, Žamberku nebo Ústí nad Orlicí.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související