Lidé v Pardubicích hlásí závady mobilní aplikací, loni poslali přes 400 upozornění

10. leden 2018 09:40
Rozbitý povrch cyklostezky na Sukově třídě v Pardubicích

Pardubická radnice čtyři roky využívá aplikaci s názvem Dej tip. Slouží k tomu, aby obyvatelé města mohli rychle upozornit městský úřad na závady, na které náhodou narazí. Funguje to jednoduše: objevíte rozbitou lavičku v parku, vyfotíte ji a odešlete upozornění prostřednictvím aplikace.

Aplikace pomáhá udržovat v Pardubicích pořádek od prosince 2013. Vlastníci chytrých mobilních telefonů, musí nejprve aplikaci Dej tip zdarma stáhnout, následně když narazí na nějakou nesrovnalost nebo nepořádek ve městě, tak ji vyfotí a odešlou.

Je to otázka několika málo kliknutí. Připomínky například o poškozeném dopravním značení, rozbitých lavičkách, výtlucích, černých skládkách nebo nefungujícím veřejném osvětlení pak buď vyřizují jednotlivé městské radnice, nebo městská policie.

Poškozená zeleň, rušení nočního klidu

Mezi ty nejčastější závady patří zcela poškozená zeleň, ale také nepořádek před restauracemi, rušení nočního klidu nebo poškozené komunikace, především chodníky nebo zábradlí. Nejvíce se lidé ozývají logicky z těch městských částí, které jsou nejhustěji obydlené. Mezi ně patří sídliště Dubina, Polabiny i městský obvod I, tedy centrum města.

Park Na Špici chrání nové kamery s vysokým rozlišením

Nová kamera sleduje i lávku nad Chrudimkou
Opravený park Na Špici v Pardubicích budou hlídat kamery. Ve dne i v noci tak budou mít dispečeři městské policie výborný přehled o dění v prakticky celé rekreační zóně.

Zpětná kontrola řešení nahlášených závad je ale trochu problematická, protože odeslané zprávy jsou zcela anonymní. Příjemci (magistrátu, městské policii a podobně)se nezobrazí ani telefonní číslo odesílatele, takže nemůže dát oznamovateli zpětnou vazbu.

Lidé ale můžou sledovat, jak s jejich tipem pracovníci údržby nakládají a jakým způsobem ho řeší na webu města. Tam ale uvidí pouze to, jaký je status toho konkrétního upozornění, který poslali.

U jednotlivých hlášení tak svítí buď, že jsou evidována, v řešení, vyřízena nebo že je není možné vyřídit. Další podrobnosti nebo fotografie přehled nenabízí.

Lidé loni poslali 421 tipů

Za rok 2017 lidé prostřednictvím aplikace přišlo 421 hlášení, u většiny svítí status "evidováno". Vyřízených hlášení jsme za loňský rok na webu města napočítali 46.

Nejaktivnější byli oznamovatelé v září, kdy poslali 78 upozornění, nejméně tipů naopak přišlo v únoru, pouze 12.

Spustit audio